— maandag 17 december 2018, 12:06 | 0 reacties, praat mee

Facebook weer in de fout: excuses na censuur foto’s hongersnood Jemen

De indringende foto van fotograaf Giles Clark komt niet langs de Facebook-censors.

Facebook heeft de gebruikelijke excuses en beloften van verbetering gegeven, nadat het platform opnieuw een nieuwsfoto censureerde. Mensen die een artikel uit de New York Times wilden delen kregen een melding dat de foto opgepaste inhoud bevatte . De foto toonde Abrar, een uitgemergeld Jemens meisje balancerend op de rand van de hongerdood. Laatste wijziging: 5 februari 2020, 11:42

“Niks dat ik kan schrijven is zo verzengend, overtuigend en waar als Abrar in deze foto”, aldus journalist Nicholas Kristof in een opiniestuk van afgelopen weekend. Mensen die het artikel via Facebook wilden delen, kregen de melding dat de foto van fotograaf Giles Clarke indruist tegen ‘platformregels rond naaktheid en seksuele activiteit’.

Kristof schrijft in zijn opinie dat Amerikanen mede-verantwoordelijk zijn voor de hongersnood en het lijden in Jemen, door passieve en actieve steun aan de oorlog die Saudi-Arabië voert in het land. Nadat Kristof via Twitter klaagde over de censuur, bleek dat Facebook enkele weken terug ook actief andere posts verwijderde waarin werd verwezen naar een artikel over de hongersnood in Jemen.

Volgens hulporganisatie Save The Children heeft het conflict en de daarop volgende hongersnood in Jemen al ruim 85.000 kinderen het leven gekost. De Verenigde Naties becijferden dat 14 miljoen mensen door hongersnood worden bedreigd.

Facebooks vice-president Guy Rosen reageerde zondagavond dat de foto geen regels overtreedt en het platform juist meerwaarde geeft. “We kijken naar alle meldingen en werken snel aan een oplossing”, belooft Rosen.

De excuses zijn identiek aan een keur aan eerdere incidenten rond nieuws- en historische foto’s die door Facebook werden verwijderd. Facebook censureerde onder meer posts die verwezen naar een SP-verkiezingsposter uit 1972, de iconische nieuwsfoto van het Vietnamese napalmmeisje Phan Thi Kim Phúc uit datzelfde jaar en verbood foto’s van de 30.000 jaar oude Willendorf-Venus en het Franse schilderij L’Origine du Monde van de Franse schilder Gustave Courbet, waarvan de shockfactor na bijna 153 jaar wel moet zijn afgenomen.

In 2015 besloot Facebook dat naakt in kunst ‘niet pornografisch’ kon zijn, al werd eind dat jaar nog wel een column van Vrij Nederland geblokkeerd, omdat er een kunstfoto van een penis bijstond. Daarnaast werpt Facebook zich regelmatig op als censor van satire, onder meer rond een tekening van de Nederlandse cartoonist Ruben L. Oppenheimer. De cartoon kwam achteraf, met de gebruikelijk beloften ervan te leren, weer online.

Playboy kondigde in maart van dit jaar aan dat het Facebook gaat verlaten, omdat het ‘repressieve’ platform niet strookt met de liberale waarden van het blad.

Bekijk meer van

Nicholas Kristof Jemen Facebook

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.