Twitter verwijdert video’s van Braziliaanse president die coronamaatregelen negeert

Twitter heeft twee video's van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro verwijderd. Daarin negeert hij de maatregelen die zijn getroffen om het coronavirus tegen te gaan. Het sociale mediaplatform heeft in een verklaring laten weten recent de regels te hebben veranderd voor berichten die tegen gezondheidsadviezen van officiële instanties in gaan.
In de video’s was te zien dat Bolsonaro over straat liep in de Braziliaanse stad Brasilia. Daar begaf hij zich onder de mensen op een markt en sprak hij een man aan. “We moeten blijven werken”, zei de president. “Er gaan mensen dood, maar dat is aan God, daar kunnen wij niets aan doen.”
Door naar buiten te gaan negeert adviezen van gezondheidsexperts en handelt Bolsonaro zelf ook in strijd met instructies van zijn eigen regering. De regering raadt iedereen in Brazilië aan om thuis te blijven.
Bolsonaro riep afgelopen week een campagne in het leven, die de strenge coronamaatregelen in Braziliaanse regio’s ondermijnt. Volgens de president, die het virus afdoet als “een klein griepje”, worden er “onnodig strenge maatregelen” getroffen. Het gaat hierbij onder meer om afstand houden. Deze regels zouden volgens hem de economie vernietigen.
In Brazilië zijn meer dan 4.200 mensen positief getest op corona. Uit officiële cijfers blijkt dat 136 Brazilianen aan de gevolgen van het COVID-19-virus zijn overleden.
Socialemediaplaforms zoals Twitter en Facebook zien het aantal berichten met nepnieuws en desinformatie over het virus toenemen. Tweets die in strijd zijn met ‘gezondheidsrichtlijnen van officiële bronnen’ of die ‘het risico van verspreiding van Covid-19 kunnen vergroten’ kunnen door Twitter worden verwijderd.Facebook maakte eerder bekend dit soort berichten ook actief te gaan wissen.
Praat mee
1 reactie
Herman Spinhof, 30 maart 2020, 17:22
De meeste desinformatie en propaganda berichten van Bolsonaro gaan via Whatsapp-groepen Twitter en Facebook zijn al minder van belang. https://www.theguardian.com/world/2019/oct/30/whatsapp-fake-news-brazil-election-favoured-jair-bolsonaro-analysis-suggests