— maandag 30 maart 2020, 08:54 | 1 reactie, praat mee

Twitter verwijdert video’s van Braziliaanse president die coronamaatregelen negeert

Het leger helpt mee met het desinfecteren van een metrostation in Brasilia om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan - © Evaristo Sa / AFP

Twitter heeft twee video's van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro verwijderd. Daarin negeert hij de maatregelen die zijn getroffen om het coronavirus tegen te gaan. Het sociale mediaplatform heeft in een verklaring laten weten recent de regels te hebben veranderd voor berichten die tegen gezondheidsadviezen van officiële instanties in gaan.

In de video’s was te zien dat Bolsonaro over straat liep in de Braziliaanse stad Brasilia. Daar begaf hij zich onder de mensen op een markt en sprak hij een man aan. “We moeten blijven werken”, zei de president. “Er gaan mensen dood, maar dat is aan God, daar kunnen wij niets aan doen.”

Door naar buiten te gaan negeert adviezen van gezondheidsexperts en handelt Bolsonaro zelf ook in strijd met instructies van zijn eigen regering. De regering raadt iedereen in Brazilië aan om thuis te blijven.

Bolsonaro riep afgelopen week een campagne in het leven, die de strenge coronamaatregelen in Braziliaanse regio’s ondermijnt. Volgens de president, die het virus afdoet als “een klein griepje”, worden er “onnodig strenge maatregelen” getroffen. Het gaat hierbij onder meer om afstand houden. Deze regels zouden volgens hem de economie vernietigen.

In Brazilië zijn meer dan 4.200 mensen positief getest op corona. Uit officiële cijfers blijkt dat 136 Brazilianen aan de gevolgen van het COVID-19-virus zijn overleden.

Socialemediaplaforms zoals Twitter en Facebook zien het aantal berichten met nepnieuws en desinformatie over het virus toenemen. Tweets die in strijd zijn met ‘gezondheidsrichtlijnen van officiële bronnen’ of die ‘het risico van verspreiding van Covid-19 kunnen vergroten’ kunnen door Twitter worden verwijderd.Facebook maakte eerder bekend dit soort berichten ook actief te gaan wissen.

Praat mee

1 reactie

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.