— dinsdag 16 april 2019, 12:38 | 0 reacties, praat mee

Twintig jaar printoplage tijdschriften in beeld

© ANP

Oud-lector Crossmedia & Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht Piet Bakker onderzocht de printoplage van tijdschriften in de afgelopen twintig jaar. Dat de printoplage daalt is niet nieuw, maar gezien over die periode gaat het wel om een miljoenenverlies. En het einde is nog niet in zicht.

Bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek is een overzicht gemaakt.

Omroepbladen en vrouwenweekbladen verloren sinds de eeuwwisseling meer dan 60 procent van hun betaalde oplage. Bij de omroepbladen ging de weekoplage van 4,5 naar 1,8 miljoen, bij de vrouwenbladen van 1,5 miljoen naar minder dan 600.000. Bij de roddelbladen daalde de oplage van een miljoen naar 300.000. Opiniebladen wisten de schade enigszins te beperken (-40 procent sinds 2000), maar HP/de Tijd en Vrij Nederland verschenen in die tijd ook maandelijks in plaats van wekelijks. 

Het einde lijkt ook nog niet in zicht, want in 2018 verloren opiniebladen, omroepbladen, vrouwenbladen en roddelbladen meer dan vijf procent ten opzichte van 2017.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.