website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Tweejarig onderzoek naar immersieve journalistiek

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in Innovatie op vrijdag 26 januari 2018, 11:22

Een virtual reality bril

Een virtual reality bril - © Sander Koning / ANP

Nieuws Samen met onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit van Wenen en journalisten van KRO-NCRV, VPRO, NOS, NTR en Instituut voor Beeld en Geluid, gaat J-lab in februari beginnen met het tweejarig onderzoeksproject Immersieve journalistiek en het Betrokken Publiek.

J-lab heeft een SIA (Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek) subsidie hiervoor gekregen.

Immersieve journalistiek maakt dat je als het ware deel uitmaakt van een verhaal in plaats van het alleen te ‘ondergaan’. Het is een manier om het publiek aan je te binden door hen emotioneel te betrekken bij het verhaal. Door het publiek de echte wereld ‘virtueel’ te laten ervaren, zouden zij meer grip op en begrip voor ongrijpbare en onvoorstelbare gebeurtenissen in de wereld krijgen. Er kunnen verschillende technieken worden gebruikt zoals 360-graden video, augmented reality en virtual reality. Een voorbeeld is ‘De Verwarde Man’, het virtual reality verhaal van KRO-NCRV.

Doel van het onderzoek is meer inzicht te krijgen in hoeverre emotionele betrokkenheid van nieuwsconsumenten bij journalistieke producties van invloed kan zijn op de publieke functie van journalistieke organisaties. Dat zal onderzocht worden door middel van experimenten met deelnemers. Meer bij J-lab

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.