Tweejarig onderzoek naar immersieve journalistiek

Samen met onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit van Wenen en journalisten van KRO-NCRV, VPRO, NOS, NTR en Instituut voor Beeld en Geluid, gaat J-lab in februari beginnen met het tweejarig onderzoeksproject Immersieve journalistiek en het Betrokken Publiek.
J-lab heeft een SIA (Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek) subsidie hiervoor gekregen.
Immersieve journalistiek maakt dat je als het ware deel uitmaakt van een verhaal in plaats van het alleen te ‘ondergaan’. Het is een manier om het publiek aan je te binden door hen emotioneel te betrekken bij het verhaal. Door het publiek de echte wereld ‘virtueel’ te laten ervaren, zouden zij meer grip op en begrip voor ongrijpbare en onvoorstelbare gebeurtenissen in de wereld krijgen. Er kunnen verschillende technieken worden gebruikt zoals 360-graden video, augmented reality en virtual reality. Een voorbeeld is ‘De Verwarde Man’, het virtual reality verhaal van KRO-NCRV.
Doel van het onderzoek is meer inzicht te krijgen in hoeverre emotionele betrokkenheid van nieuwsconsumenten bij journalistieke producties van invloed kan zijn op de publieke functie van journalistieke organisaties. Dat zal onderzocht worden door middel van experimenten met deelnemers. Meer bij J-lab
Praat mee