— vrijdag 26 januari 2018, 11:22 | 0 reacties, praat mee

Tweejarig onderzoek naar immersieve journalistiek

Een virtual reality bril - © Sander Koning / ANP

Samen met onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit van Wenen en journalisten van KRO-NCRV, VPRO, NOS, NTR en Instituut voor Beeld en Geluid, gaat J-lab in februari beginnen met het tweejarig onderzoeksproject Immersieve journalistiek en het Betrokken Publiek.

J-lab heeft een SIA (Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek) subsidie hiervoor gekregen.

Immersieve journalistiek maakt dat je als het ware deel uitmaakt van een verhaal in plaats van het alleen te ‘ondergaan’. Het is een manier om het publiek aan je te binden door hen emotioneel te betrekken bij het verhaal. Door het publiek de echte wereld ‘virtueel’ te laten ervaren, zouden zij meer grip op en begrip voor ongrijpbare en onvoorstelbare gebeurtenissen in de wereld krijgen. Er kunnen verschillende technieken worden gebruikt zoals 360-graden video, augmented reality en virtual reality. Een voorbeeld is ‘De Verwarde Man’, het virtual reality verhaal van KRO-NCRV.

Doel van het onderzoek is meer inzicht te krijgen in hoeverre emotionele betrokkenheid van nieuwsconsumenten bij journalistieke producties van invloed kan zijn op de publieke functie van journalistieke organisaties. Dat zal onderzocht worden door middel van experimenten met deelnemers. Meer bij J-lab

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.