persveilig seminar

— dinsdag 21 maart 2017, 08:35 | 0 reacties, praat mee

Media beïnvloeden wetgevingsproces zeer beperkt

Uitgebreide media-aandacht voor wetsvoorstellen heeft vervolgens zeer beperkt invloed op het wetgevingsproces. Dat blijkt uit een analyse van de tot standkoming van drie wetten. Hoewel er verschillen zijn tussen de casussen, heeft media-aandacht geen directe en fundamentele consequenties gehad voor de wetgevingsprocessen en de uitkomsten daarvan. Laatste wijziging: 21 maart 2017, 08:42

Lotte Melenhorst promoveert vandaag in Leiden op haar onderzoek Media and Lawmaking. Zij analyseerde de media-aandacht bij de tot standkoming van de Wet normering topinkomens, de Wet werk en zekerheid, en de Wet studievoorschot hoger onderwijs.

Uit dit onderzoek blijkt dat als er al sprake is van enig media-effect op wetgeving, dit beschouwd moet worden als een ‘klemtooneffect’. Mediaberichtgeving kan als informatiebron de nadruk leggen op een onderwerp, argument of actor; ook wordt mediaberichtgeving strategisch gebruikt, als retorisch instrument tijdens wetgevingsdebatten, om de actualiteit van een onderwerp of relevantie van een argument te benadrukken.

Uiteindelijk lijkt het effect van media-aandacht op wetsbehandelingen echter beperkt te zijn, zeker wanneer men zich realiseert dat het overgrote merendeel van alle wetsvoorstellen helemaal geen media-aandacht krijgt.

Meer bij de Universiteit Leiden

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.