data als kans

— woensdag 15 juni 2022, 08:33 | 0 reacties, praat mee

Tweede verdachte opgepakt om verdwijning journalist in Amazone

Journalist Dom Phillips in de amazone in 2019 - © AFP / Joao Laet

De Braziliaanse politie heeft een tweede man gearresteerd voor betrokkenheid bij de verdwijning van de Britse journalist Dom Phillips en Bruno Pereira, een expert op het gebied van oorspronkelijke bevolking van Brazilië. Het gaat volgens Braziliaanse media om de broer van de eerder opgepakte verdachte in de vermissingszaak. Laatste wijziging: 15 juni 2022, 08:34

De politie heeft ook vuurwapenpatronen en een roeispaan in beslag genomen, maar gaf verder geen informatie vrij. De tweede verdachte is geïdentificeerd als Oseney da Costa Oliveira. Hij is 41 jaar oud, net als de eerste verdachte en visser Amarildo da Costa Oliveira.

De visser, ook wel bekend onder de naam Pelado, ging volgens getuigen met hoge snelheid achter de boot van Phillips en Pereira aan. Op zijn boot zijn sporen van bloed aangetroffen, waar onderzoek naar wordt gedaan. De man werd op 7 juni opgepakt, twee dagen na de verdwijning van de mannen. Hij ontkent alle betrokkenheid.

In de zoektocht zijn spullen van de Phillips en Pereira aangetroffen. Ook zijn vermoedelijk menselijke resten gevonden. Onderzoek moet nog uitwijzen of het om de vermiste mannen gaat. Maandag ontstond verwarring nadat Phillips vrouw had gezegd dat ze van een Braziliaanse diplomaat in Londen had gehoord dat twee lichamen waren gevonden. De vondst wordt in Brazilië tegengesproken.

Phillips (57) schrijft voor de Britse krant The Guardian en Pereira (41) werkt voor het Braziliaanse overheidsagentschap voor inheemse zaken. Ook zet Pereira zich in voor het behoud van het Amazonegebied. De twee waren samen op expeditie in de Javarivallei, langs de grens met Peru. Ze zouden interviews afnemen voor een boek over milieubehoud. In het gebied vindt steeds meer illegale visvangst, houtkap, mijnbouw en drugshandel plaats.

Bekijk meer van

Dom Phillips Brazilië

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.