— vrijdag 6 februari 2015, 09:30 | 1 reactie, praat mee

Tweede reorganisatieronde HMC-kranten

UPDATE Uitgeefconcern Telegraaf Media Groep (TMG) gooit de organisatie van zijn regionale dag- en weekbladentak op de schop. Daardoor komen, voor nu, 35 voltijdsbanen te vervallen, bovenop de tachtig arbeidsplaatsen die vorig jaar al werden geschrapt. De bekendmaking volgt op de aankondiging van TMG in december 2014 waarin het bedrijf de koers voor de toekomst bekend maakte: focus op het kernbedrijf en de hoofdmerken. Voor TMG zijn de vijf kernregio's: Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, De Gooi- en Eemlander en weekbladen regio Groot Amsterdam (Amsterdam, Amstelveen en Almere). In deze clusters worden ook de weekbladen in de betreffende gebieden opgenomen. Iedere dagbladtitel krijgt een eigen regionaal hoofdredacteur, die samen met de commercieel manager, de consument en adverteerder in de betreffende regio zo goed mogelijk bedienen via alle titels binnen hun cluster. Laatste wijziging: 7 februari 2015, 17:45

‘Redactionele en commerciële formules van de titels in deze vijf regio’s worden op korte termijn herijkt. De herijking wordt gedreven door de behoefte van de consument, de adverteerder en het veranderde mediagebruik’, aldus het persbericht van TMG. 

Onderzocht wordt of het gebied Rotterdam en Utrecht, waar eveneens alleen weekbladen worden uitgegeven, voldoende potentie heeft om een zesde cluster te vormen, of dat hier andere strategische keuzes voor worden gemaakt. De negen zondagstitels die onvoldoende bijdrage leveren aan het resultaat van Holland Media Combinatie worden afgestoten.

De directie van Holland Media Combinatie verwacht dat zij de organisatie in de loop van 2015 verder zal aanpassen als gevolg van mogelijke portfolioaanpassingen en synergievoordelen. In deze fase zullen nog verdere reducties van het aantal FTE plaatsvinden.

Het plan moet nog worden voorgelegd aan de OR en de redactieraad van Holland Media Combinatie.

In een eerste voorlopige reactie laat interim-NVJ-secretaris Arthur Maandag weten uiterst kritisch naar de plannen te gaan kijken. In de nieuwe HMC-plannen blijft de redactiebezetting dit jaar weliswaar gelijk, maar komen er per titelgebied allerlei hoofdredacteuren bij. Die worden medeverantwoordelijk gesteld voor de in hun gebied behaalde commerciële resultaten. Maandag, die voor de NVJ het TMG/HMC-dossier onder zijn hoede heeft: “Vooralsnog zie ik niet hoe de plannen te rijmen zijn met de in cao en redactiestatuut verankerde redactionele onafhankelijkheid.’’

De NVJ gaat nu eerst overleggen met de redacties om vervolgens het gesprek aan te gaan met de HMC-directie. Omdat er sprake is van een structuurwijziging heeft de NVJ op grond van de cao bij de voorgenomen reorganisatie, naast redactieraad en OR, een zelfstandige adviesbevoegdheid.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Jos Campman, 6 februari 2015, 12:34

Het totale plan voor de regionale dagbladen van TMG kan ik niet overzien, maar dat alle titels weer een eigen hoofdredacteur krijgen is goed nieuws. Binnen en buiten de krant kunnen die hun krant in het eigen stukje Nederland weer smoel geven. Centrale hoofdredacties van gefuseerde regionale kranten (Telegraaf, Wegener, NDC) zijn niet in staat gebleken lokale redacties in voldoende mate aan te sturen en contacten in hun regio te onderhouden.
Dat de nieuwe regio-hoofdredacteuren ook verantwoordelijk zijn voor de inhoud van de weekbladen in hun verspreidingsgebied is een goede zaak: Ze kunnen de (inhoudelijke) posities van de twee media goed op elkaar afstemmen en daarmee de onafhankelijkheid van het dagblad profileren en afschermen. De discussie over mede-verantwoordelijkheid voor oplage en advertentieverkoop is overigens een achterhaalde. Ik ken geen enkele hoofdredacteur die daar door een Raad van Bestuur niet op aan wordt gesproken.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.