banner festival 23

— vrijdag 18 maart 2022, 11:58 | 0 reacties, praat mee

Tweede Kamer: Zzp’ers moeten zelf kunnen besluiten of ze vindbaar zijn in Handelsregister

© ANP / Harold Versteeg

Zelfstandig ondernemers die vanuit huis werken, moeten zelf kunnen beslissen of hun privé-adres zichtbaar is in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Het kabinet moet op zoek gaan naar een manier om dat mogelijk te maken. Dat blijkt uit een motie die de Tweede Kamer dinsdag heeft aangenomen. Laatste wijziging: 14 december 2022, 15:25

De motie werd ingediend door Kamerleden van de PvdA en VVD, gesteund door de SP. Naast deze motie werden nog andere moties aangenomen, die ook betrekking hadden op het afschermen van de woonadressen van zelfstandigen. Zo wil D66 dat vestigingsadressen standaard worden afgeschermd als deze overeenkomen met het woonadres. Daarnaast zouden woonadressen van zzp’ers ook uit archieven moeten worden verwijderd.

Hoewel de woonadressen van zelfstandigen sinds begin dit jaar afgeschermd zijn in het Handelsregister, zijn de vestigingsadressen van hun ondernemingen nog wel op te vragen. Omdat deze bij zzp’ers, waaronder freelance (foto)journalisten, vaak hetzelfde zijn, zijn hun woonadressen nog steeds makkelijk vindbaar voor kwaadwillenden.

Minister Mickey Adriaansens van Economische Zaken gaf eerder dit jaar al aan dat de KvK coulanter is geworden wat betreft het afschermen van privégegevens van personen die zich bedreigd voelen. Daarnaast wordt onderzocht of wetgeving aangepast moet worden, om ook de woonadressen van zzp’ers af te schermen.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is daarnaast vorige maand een internetconsultatie gestart over het op verzoek afschermen van bezoekadressen van een onderneming of handelspersoon in het Handelsregister. Deze is nog in te vullen tot 21 maart.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.