— vrijdag 10 september 2021, 08:44 | 0 reacties, praat mee

Kamerdebat: PersVeilig wordt voortgezet en mogelijk uitgebreid

© ANP / Erald van der Aa

Het project PersVeilig wordt voortgezet en indien nodig uitgebreid. Dat heeft demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid donderdag toegezegd tijdens een debat over de veiligheid van journalisten. Laatste wijziging: 13 september 2021, 09:20

Grapperhaus deed die toezegging namens mediaminister Arie Slob, nadat vanuit verschillende fracties werd benadrukt dat PersVeilig in principe maar voor een paar jaar werd gesubsidieerd. PersVeilig is een intitiatief van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Genootschap van Hoofdredacteuren, het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie.

Daarnaast moet er meer duidelijkheid komen over de regionale aanspreekpunten bij de politie. Dat moet gebeuren voordat de begroting voor Justitie in november wordt opgesteld. Grapperhaus wil ook kijken of er een aparte taskforce voor de veiligheid van journalisten moet komen.

Partijen krijgen ervan langs
De Tweede Kamer benadrukte tijdens het debat de geweld tegen journalisten onaanvaardbaar is. Kamerleden hadden ook kritiek op partijen binnen hun eigen gelederen: met name de PVV en FvD kregen er van andere partijen van langs.

Beide partijen gaven in het debat aan dat politici journalisten best van repliek te mogen bedienen. “Als PVV’ers in de pers steevast worden weggezet als racisten, fascisten, xenofoben en nazi’s [..] mag je best af en toe iets terugzeggen”, aldus PVV-Kamerlid Gidi Markuszower. FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren beschuldigde tijdens het debat media van het verspreiden van nepnieuws en desinformatie. Het debat werd tot twee keer geschorst omdat Van Meijeren vergelijkingen trok met de Tweede Wereldoorlog en journalisten “schoothondjes van de macht” noemde.

Kamer van Koophandel
Tijdens het debat drong de Tweede Kamer er ook bij demissionair staatssecretaris Mona Keijzer op aan dat adressen van zelfstandig werkende journalisten niet vindbaar zouden moeten zijn in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Ondanks fors aandringen vanuit de Kamer blijft Keijzer erbij dat vestigingsadressen openbaar moeten blijven. Een door GroenLinks ingediende motie hierover vond brede steun. In het najaar volgt een consultatie over het vraagstuk en volgt een nieuw debat.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.