Kamerdebat: PersVeilig wordt voortgezet en mogelijk uitgebreid

Het project PersVeilig wordt voortgezet en indien nodig uitgebreid. Dat heeft demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid donderdag toegezegd tijdens een debat over de veiligheid van journalisten.
Grapperhaus deed die toezegging namens mediaminister Arie Slob, nadat vanuit verschillende fracties werd benadrukt dat PersVeilig in principe maar voor een paar jaar werd gesubsidieerd. PersVeilig is een intitiatief van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Genootschap van Hoofdredacteuren, het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie.
Daarnaast moet er meer duidelijkheid komen over de regionale aanspreekpunten bij de politie. Dat moet gebeuren voordat de begroting voor Justitie in november wordt opgesteld. Grapperhaus wil ook kijken of er een aparte taskforce voor de veiligheid van journalisten moet komen.
Partijen krijgen ervan langs
De Tweede Kamer benadrukte tijdens het debat de geweld tegen journalisten onaanvaardbaar is. Kamerleden hadden ook kritiek op partijen binnen hun eigen gelederen: met name de PVV en FvD kregen er van andere partijen van langs.
Beide partijen gaven in het debat aan dat politici journalisten best van repliek te mogen bedienen. “Als PVV’ers in de pers steevast worden weggezet als racisten, fascisten, xenofoben en nazi’s [..] mag je best af en toe iets terugzeggen”, aldus PVV-Kamerlid Gidi Markuszower. FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren beschuldigde tijdens het debat media van het verspreiden van nepnieuws en desinformatie. Het debat werd tot twee keer geschorst omdat Van Meijeren vergelijkingen trok met de Tweede Wereldoorlog en journalisten “schoothondjes van de macht” noemde.
Kamer van Koophandel
Tijdens het debat drong de Tweede Kamer er ook bij demissionair staatssecretaris Mona Keijzer op aan dat adressen van zelfstandig werkende journalisten niet vindbaar zouden moeten zijn in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
Ondanks fors aandringen vanuit de Kamer blijft Keijzer erbij dat vestigingsadressen openbaar moeten blijven. Een door GroenLinks ingediende motie hierover vond brede steun. In het najaar volgt een consultatie over het vraagstuk en volgt een nieuw debat.
Praat mee