training eu starters

— vrijdag 2 juni 2023, 06:56 | 0 reacties, praat mee

Tweede Kamer: Twitter gaat te laconiek om met bedreigingen tegen journalisten

© Unsplash / Dave Akshar

Twitter gaat te laconiek om met meldingen van bedreigingen tegen journalisten op het sociale medium, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer tijdens een debat over persvrijheid. Parlementariërs ergeren zich eraan dat het socialemediabedrijf de pogingen van het kabinet om hierover in gesprek te gaan heeft afgeslagen en willen daarom dat de druk wordt opgevoerd. Laatste wijziging: 2 juni 2023, 09:35

Sjoerd Sjoerdsma (D66) vindt dat platforms als Twitter moeten worden verplicht om “24 uur per dag, zeven dagen per week” bereikbaar te zijn voor het geval een journalist zich bedreigd voelt.

Sociale media moeten ook actief in de gaten houden of berichten met een strafbare boodschap verschijnen en deze vervolgens verwijderen, vindt het Kamerlid. Anders zullen onlinebedreigingen leiden tot zelfcensuur onder journalisten, wetenschappers en politici, waarschuwt hij.

‘Twitter is Oost-Indisch doof’
Twitter is volgens Pim van Strien (VVD) “vooralsnog Oost-Indisch doof” voor verzoeken uit de journalistiek en het kabinet om harder in te grijpen. Ook hij vindt dat er “ontegenzeggelijk een rol voor socialmediaplatformen” is weggelegd waar het gaat om het beschermen van de vrijheid en veiligheid.

Caroline van der Plas (BBB) wijst op onderzoek van meldpunt PersVeilig, dat laat zien dat het grootste deel van de agressie online richting vrouwelijke journalisten plaatsvindt op Twitter.

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) laat doorschemeren op dit punt veel te verwachten van de Digital Services Act (DSA). Deze Europese wetgeving wordt eind augustus van kracht en dwingt platforms als Twitter om harder op te treden tegen bedreigingen tegen de persvrijheid.

“Het geeft ons instrumenten om te handhaven”, zegt de minister. Dat Twitter onlangs niet deelnam aan een gesprek tussen het kabinet en sociale media noemt ze “zeer teleurstellend”. Mede omdat vooral op Twitter veel “bagger” voorkomt, vond zij dat platform de “grote ontbrekende factor”.

‘Twitter staat niet boven de wet’
Mohammed Mohandis (PvdA) vindt dat het kabinet hier niet op moet wachten en sneller actie moet ondernemen. “Wat is er nodig om Elon Musk (eigenaar van Twitter, red.) ook echt het gevoel te geven dat Twitter niet boven de wet staat?”, vraagt het Kamerlid zich af.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp verzocht Twitter woensdag om “directe actie” en “serieuze stappen” te nemen tegen bedreigende en gewelddadige berichten richting Kamerleden. Het platform is afgelopen jaar “giftiger” geworden en moet zijn verantwoordelijkheid nemen, vindt ze.

Bekijk meer van

Twitter PersVeilig

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.