banner festival 23

— dinsdag 11 mei 2021, 11:04 | 0 reacties, praat mee

Tweede editie podcast #freelanceleven: Hoe doen journalisten in Zweden dat?

Met enige vertraging - vanwege een hersenschudding bij een van de makers - staat de tweede editie van podcast Freelanceleven nu online. In de podcast #freelanceleven van Menno van den Bos en Erwin van 't Hof wordt het dagelijks leven van freelancers besproken, aan de hand van wetenschappelijk papers die promovendus Van 't Hof voor zijn onderzoek gebruikt. Laatste wijziging: 10 november 2021, 15:27

De hersenschudding van freelancer Van den Bos herinnert allen aan de officieuze regel dat je als freelancer niet ziek mag zijn. Een regel die freelancers vaak op zichzelf toepassen. Van den Bos: “Het is niet eens zozeer dat het van de buitenwereld niet mag. Mijn opdrachtgevers kijken me er echt niet op aan als ik even uit de running ben door een hersenschudding. Het is bijna meer dat het van jezelf niet mag.”

Van den Bos neemt het zichzelf vooral kwalijk dat hij te snel weer aan de slag ging, uit vrees “achter de feiten aan te gaan lopen”  en uiteraard verlies van inkomsten. Echter: “Het is zo belangrijk om rust te nemen als je lichaam je dat vertelt.”

In editie twee van #freelanceleven is freelancejournalist Jolien van de Griendt te gast. Besproken wordt een Zweedse paper van Maria Norbäck en Alexander Styhre van eind 2019, met daarin zes strategieën die Zweedse freelancers hanteren in hun dagelijkse bestaan. Dat zijn:

  • Vaste opdrachtgevers
  • Samenwerken met medefreelancers
  • Aanpassen aan de markt
  • Alternatieve inkomsten
  • Het zakelijke en het persoonlijke scheiden
  • Belangenbehartiging

Je vindt de podcast op artikelniveau in de rechterpagina bij Villamedia-artikelen (zoals deze). De podcast is ook te beluisteren via populaire platforms als Spotify en Google. Door een storing is de tweede aflevering van de podcast nog niet op het Apple-platform geland.#freelanceleven is een podcast voor Villamedia en wordt mede mogelijk gemaakt door het Lira Steunfonds Reprorecht. #freelanceleven wordt gefinancierd door het Lira Steunfonds Reprorecht. Het PhD-onderzoek van Van ’t Hof door Stichting Democratie en Media en het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.