vlaams-nedellandse-beurs

— dinsdag 27 september 2022, 08:57 | 0 reacties, praat mee

Russische journalisten opgepakt en vastgehouden bij protesten tegen mobilisatie

Politie-agenten bij een protest tegen de mobilisatie in Rusland. - © AP

In Rusland zijn de afgelopen week minstens drie journalisten gearresteerd terwijl ze verslag deden van de protesten tegen de gedeeltelijke militaire mobilisatie in het land. Daarnaast zijn zeker zestien verslaggevers kortstondig vastgehouden. Drie journalisten wacht een serieuze aanklacht. Laatste wijziging: 27 september 2022, 09:02

Dat meldt het Committee to Protect Journalists (CPJ) in een bericht. Sinds de Russische leider Vladimir Poetin op woensdag 21 september de gedeeltelijke mobilisatie afkondigde, vinden er verspreid in het land protesten plaats. In totaal wil Rusland bij de mobilisatie 300.000 reservisten van het leger naar het front in Oekraïne sturen.

Bij de protesten worden journalisten gehinderd in hun werk, aldus CPJ. Ook demonstranten die met journalisten praten, worden met regelmaat afgevoerd. Dat gebeurde onder andere met de Russische Irina, die eind vorige week kortstondig met NOS-correspondent Iris de Graaf sprak. Zij werd direct aan het begin van het gesprek afgevoerd.

Minstens twee Russische verslaggevers hebben een militaire dagvaarding ontvangen, meldt CPJ. Zulke dagvaardingen worden gebruikt om burgers op te roepen zich te melden en documentatie in te leveren bij een registratiekantoor van het leger. Personen die zo’n dagvaarding ontvangen, lopen kans opgeroepen te worden om te gaan vechten in Oekraïne.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.