basis naar compleet

— dinsdag 9 maart 2021, 11:00 | 0 reacties, praat mee

TV-reclamemarkt in 2020 zwaar getroffen door coronacrisis, maar tweede helft jaar toont herstel

© Wolfgang Kumm / EPA

De TV-reclamemarkt is in 2020 uitgekomen op 753 miljoen euro. Kijkend naar de schade die de coronapandemie in veel markten heeft aangericht, waaronder de reclamemarkt, kijkt Screenforce tevreden terug naar een TV-reclamemarkt die in 2020 met 'maar' 9,1 procent is gedaald. Dit blijkt uit het TV Jaarrapport 2020 dat Screenforce, de Nederlandse TV-marketingorganisatie, heeft gepubliceerd. En niet eerder lag de tv-schermtijd zo hoog als in het afgelopen jaar. Laatste wijziging: 10 maart 2021, 08:36

De tevredenheid zit in de snelheid waarmee de TV-markt zich hersteld heeft na een dramatische eerste helft. De TV-reclamemarkt groeide in de tweede helft van het jaar al met 3,4 procent, waar de eerste helft van het jaar nog daalde met 22,8 procent.

In totaal is voor 669 miljoen euro geïnvesteerd in spotcampagnes op de TV- en online videoplatforms van de Screenforce broadcasters, een daling van 8,8 procent ten opzichte van 2019. De non-spot-bestedingen (onder meer merkpromotie, product placement en deelname aan programma’s). De omvang van de non-spotmarkt (zoals billboards, product-placement en programmasponsoring) bedroeg in 2020 84 miljoen euro, een daling van 11,6 procent. Deze daling was sterker dan die op de spotmarkt en is veroorzaakt door herijking van de samenwerking op de online platforms tussen broadcasters en social influencers.

Screenforce verwacht voor de spotmarkt in 2021 een groei tussen 5 procent en 7 procent, omdat ze ervan uitgaan dat een aantal evenementen kunnen doorgaan en kijkers aan de huis gekluisterd zullen houden. Het gaat om evenementen als het EK voetbal en de Olympische Spelen in Tokyo, maar ook het Songfestival en de terugkeer van de
Formule 1 in Zandvoort.

TV-schermtijd
Daarnaast onderzocht Screenforce de tv-schermtijd. In 2020 steeg deze naar recordhoogte: in totaal 206 minuten. Dat is 7 procent meer dan in 2019. Er is vooral meer gekeken tijdens de eerste lockdown. Maar ook tijdens de tweede lockdown zat Nederland massaal aan het TV-scherm gekluisterd. Nog nooit lag de TV-schermtijd zo hoog als in het afgelopen jaar.

Lineair (live) en uitgesteld bij elkaar kijken we 159 minuten per dag naar de programma’s van de TV-zenders. Dat is goed voor een stijging van drie procent. Naast de tv-zenders bekijken we per dag 46 minuten content van andere platforms. Dit zijn vooral de Video On Demand platforms als Netflix, YouTube, Videoland, Disney+ en Amazon Prime. Deze vorm van kijken is met 31 procent sterk gegroeid ten tijden van de lockdown.

Bekijk meer van

Spot Screenforce Non-spot corona

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.