training eu starters

— donderdag 4 oktober 2018, 08:47 | 0 reacties, praat mee

Turkse rechtbank handhaaft levenslange veroordelingen journalisten

AFP

Een rechtbank in Istanbul heeft veroordelingen van vier journalisten en schrijvers tot levenslange gevangenisstraf zonder kans op vervroegde vrijlating bekrachtigd. De journalisten werden begin dit jaar veroordeeld omdat ze aanhangers van geestelijke Fethullah Gülen zouden zijn. De Turkse autoriteiten verdenken Gülen ervan de (uiteindelijk mislukte) couppoging van juli 2016 te hebben georkestreerd. Laatste wijziging: 4 oktober 2018, 08:50

De journalisten ontkennen die Gülen-aanhangers te zijn. Een groep Nobelprijswinnaars schreef in maart een open brief aan president Erdogan, met een oproep om de journalisten te laten gaan. Ze schreven onder meer dat een land dat schrijvers opsluit, geen lid meer kan zijn van de vrije wereld.

Ze verwezen naar een incident in het verleden van Erdogan, die in 1998 een tijd gevangen zat voor enkel het voordragen van een gedicht. De oproep van de Nobelprijswinnaars bleef zonder gevolgen.

De journalisten brengen hun zaak nu naar het Turkse Hooggerechtshof. Mochten ze vrij komen, wacht er overigens geen baan op hen: alle kranten en tv-zenders waarvoor ze werkten zijn in de afgelopen periode door de Turkse autoriteiten opgedoekt, meldt persvrijheidsorganisatie CPJ.

Bekijk meer van

Turkije

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.