— vrijdag 8 november 2019, 10:38 | 0 reacties, praat mee

Turkse media proberen Al Jazeera English zwijgen op te leggen

Redactie van Al Jazeera English in Doha, Qatar - © Fadi Al-assaad / Reuters

Dat Turkije meer censuur toepast sinds het begin van de militaire operatie in het noorden van Syrië was bekend. Nu komt daar nog iets bij. Turkse media die president Erdogan steunen, uitten kritiek op Al Jazeera English over hun berichtgeving over de kwestie, meldt NRC.

NRC schrijft dat de Turkse krant Daily Sabah, een spreekbuis voor president Erdogan, deze week een vernietigend hoofdredactioneel commentaar publiceerde onder de veelzeggende kop ‘Al Jazeera English: een bedreiging voor de alliantie tussen Turkije en Qatar’. De krant verwoordt in feite de woede in Turkse regeringskringen over de wijze waarop journalisten van Al Jazeera English verslag deden van de Turkse militaire operatie tegen de Koerdische militie YPG in Noordoost-Syrië.

Sabah beschuldigt “een kleine groep mensen binnen Al Jazeera English” ervan “opzettelijk de erfenis van de zender te ontmantelen” door “de Turkse operatie in Noordoost-Syrië te bezoedelen met de talking points van de terreurorganisatie PKK”.

Volgens Sabah kan het bondgenootschap alleen worden gered als Al Jazeera English “alle individuen verwijdert die de alliantie vergiftigen vanachter een rookgordijn van onafhankelijke journalistiek”. Als er geen actie wordt ondernomen, zo dreigt de krant, dan zal Turkije ook “geen reden hebben om Doha te steunen”. Met Doha wordt de regering van Qatar bedoeld, de eigenaar van Al Jazeera en een van de weinige bondgenoten die Turkije nog heeft in het Midden-Oosten.

Erol Önderoglu, voorzitter van Reporters Without Borders Turkije, noemt Sabahs kritiek op het redactionele beleid van een bevriend medium “zorgwekkend” en waarschuwt voor “draconische maatregelen om elkaars media het zwijgen op te leggen”. Hij trekt een vergelijking met de Turkse journalisten die zijn opgepakt omdat ze kritiek hadden op de operatie in Syrië. “Wellicht dacht de regering: als druk hier leidt tot redactionele veranderingen, dan kunnen we met Al Jazeera hetzelfde doen.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.