banner festival 23

— vrijdag 10 november 2017, 16:02 | 0 reacties, praat mee

Turkse hackersgroep kraakt Twitter-account van journalist

Diverse Twitteraccounts zijn donderdagavond gehackt, onder wie de accounts van journalist Jan Eikelboom, de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt en voormalig Europarlementariër Joost Lagendijk. De actie is volgens het Duitse waz.de opgeëist door de Turkse hackersgroep Ayyildiz Tim. Laatste wijziging: 10 november 2017, 16:17

Eikelboom deed in het verleden verslag vanuit het Midden-Oosten. Verhofstadt, fractieleider van de Liberalen in het Europees Parlement, is kritisch op het beleid van de Turkse president Erdogan. Hetzelfde geldt voor GroenLinks-politicus Lagendijk. Hij mag Turkije zelfs niet meer in.

Op Twitter zegt journalist Eikelboom dat hij donderdag van een contact op Twitter een link kreeg doorgestuurd via een privé-bericht. Nadat hij erop klikte, kon hij niet meer inloggen op zijn account. Tegenover de website waz.de verklaart Ayyildiz Tim dat hun actie een protest is ‘tegen de extreem racistische houding van België en Nederland tegenover Turkije en moslims’. Het zou ze vooral gegaan zijn om vertrouwelijke communicatie op Twitter, die loopt via zogeheten Direct Messages (dm), te onderscheppen.

De Nieuwsuur-verslaggever nam nadat hij ontdekte dat hij was gehackt meteen contact op met Twitter om zijn account te resetten, maar dat duurde een paar uur. In de tussentijd was de link waarop Eikelboom had geklikt, vanaf zijn account naar een deel van zijn contacten gestuurd.

Hij waarschuwt dan ook om mensen die een dm kregen uit zijn naam de link niet te openen. Meer bij Trouw / WAZ

Bekijk meer van

Twitter Turkije Jan Eikelboom

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.