word studentlid

— donderdag 27 januari 2022, 09:38 | 0 reacties, praat mee

Turkije voerde in 2021 honderden rechtszaken tegen journalisten

Turkije voerde in 2021 honderden rechtszaken tegen journalisten
De meest voorkomende aanklachten in Turkse rechtszaken tegen journalisten. | IPI

In 2021 heeft Turkije onverminderd rechtszaken gevoerd tegen journalisten. De meesten zijn aangeklaagd op basis van terrorismewetgeving. Volgens cijfers van het International Press Institute (IPI) zijn vorig jaar minstens 241 journalisten voor de rechter gedaagd. Laatste wijziging: 27 januari 2022, 09:42

IPI stelt dat hun cijfers mogelijk niet volledig zijn, omdat het bij de 241 gevallen om lopende of afgeronde rechtszaken gaat. Er is volgens IPI ook zoiets als juridische intimidatie, waarbij journalisten zich bij de rechtbank moeten melden. Dat zou om 475 gevallen gaan, volgens recent onderzoek. In de meeste gevallen werden die zaken prompt verdaagd.

Er zijn 28 journalisten veroordeeld tot gevangenisstraf, voor een totaal van 83 jaar. Naast veroordelingen op basis van terreurwetgeving zijn er vorig jaar ook twee journalisten berecht voor het beledigen van president Erdogan. “Dit zijn de twee meest voorkomende aanklachten”, stelt IPI.

Van 294 rechtszittingen eindigden er 38 in een volledige vrijspraak. Zestien zaken eindigden in veroordelingen. In vier zaken werden meerdere journalisten tegelijk berecht. Maar liefst 244 zaken werden verdaagd tot een later moment dit jaar, onderdeel van wat IPI “een oneindige cyclus van juridische intimidatie” noemt.

Turkije staat wereldwijd in de top 10 van landen met de meeste journalisten in de gevangenis. Sins de mislukte couppoging in 2016 hebben de Turkse autoriteiten honderdduizenden Turken van medeplichtigheid beschuldigd.

Er werden de afgelopen jaren naar schatting 150.000 ambtenaren en zo’n 20.000 militairen ontslagen. Zo’n 2500 Turken werden tot levenslange celstraf veroordeeld, meldt Deutsche Welle.

Diverse media werden gesloten en de vrije meningsuiting is aan banden gelegd, onder meer met beperkingen op wie als journalist mag werken, richtlijnen voor sociale media, blokkades op sommige websites en aanklachten tegen burgers die kritisch zijn op de overheid of president Erdogan in het bijzonder. Meer bij International Press Institute / Turkey Annual Trial Statistics 2021 [.pdf]

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.