— maandag 6 juli 2020, 11:41 | 0 reacties, praat mee

Erdogan kondigt aanpak sociale media in Turkije aan na beledigende reacties

Reuters

Mensenrechtenorganisaties en mediabedrijven uiten hun zorgen over het voornemen van de Turkse president Erdogan om sociale media te verbieden of op zijn minst sterk aan banden te leggen. Beledigende reacties op een nieuw kleinkind tonen volgens Erdogan het immorele karakter van sociale media aan.

De Turkse minister van Financiën Berat Albayrak is getrouwd met Erdogans dochter Esra. Toen die de geboorte van hun vierde kind aankondigden, gaven sommigen commentaar en betwijfelden of Albayrak wel echt de vader is. Erdogan noemde zulke reacties laf en hekelde het gebrek aan controle door de in het Westen gevestigde sociale mediabedrijven.

Persbureau Reuters meldt dat er minstens 11 arrestaties zijn verricht van mensen die beledigende berichten zouden hebben geschreven of gedeeld.

In aangekondigde plannen zouden sociale media juridisch aansprakelijk worden voor berichten en zich daarom ook juridisch gezien in Turkije dienen te vestigen. “Deze platformen passen niet bij dit land”, aldus Erdogan - die een verbod in het vooruitzicht stelde als er geen strengere controle komt.

Een nieuw wetsvoorstel om sociale media aan banden te leggen wordt zo snel mogelijk aan het parlement aangeboden, aldus de Turkse president.

Turkije hanteert nu al een repressief beleid rond sociale media en het internet. Wie kritiek levert op de aanpak van het coronavirus loopt ook kans op arrestatie. Volgens Article 19, dat wereldwijd de vrijheid van meningsuiting promoot, zijn er sinds mei van dit jaar al minstens 510 arrestaties verricht voor berichten op sociale media rond het coronavirus.

Het land is verder - samen met China - koploper in het gevangen zetten van journalisten. Article 19 noemt de plannen van Erdogan rond sociale media ‘alarmerend’.

Bekijk meer van

Turkije

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.