— donderdag 10 juni 2021, 09:37 | 0 reacties, praat mee

Analyse: Turkije en de perskaart als machtsmiddel

AFP

Turkije heeft onlangs nieuwe regels ingevoerd rond het verkrijgen van een perskaart. Nieuwe en vaag verwoorde regels, onder meer rond het 'verheerlijken van terreur' of het 'aanwakkeren van gevoelens van vijandigheid en haat' maken het weigeren ervan weer eenvoudig, vreest de Turkse journalistenvereniging Türkiye Gazeteciler Sendikasi (TGS).

Sinds 2018 beslist het presidentiële ministerie van informatie over de uitgifte van perskaarten. Secretaris Gökhan Durmus van TGS zegt dat de gekozen bewoordingen problematisch zijn. “Op zich kun je er niet tegen zijn, maar wie beslist? Daar begint het probleem”, aldus Durmus tegenover persvrijheidsorganisatie CPJ.

Onder de nieuwe regels vervalt ook permanente accreditatie (voor journalisten die al twintig jaar in Turkije werken) als volgens het ministerie berichten de regels overtreden. Dat hoeft niet per se een artikel of andere productie te zijn: ook activiteiten op sociale media tellen me.

Wie de ‘integriteit’ van de perskaart besmeurt, kan die verliezen. “Dat betekent dat zelfs doorgewinterde journalisten hun accreditatie kunnen verliezen over een bericht op social media”, stelt Dumus.

In het verleden gebruikten de Turkse autoriteiten het intrekken van de perskaart als strafmaatregel, als berichtgeving niet beviel.

CPJ sprak met meerdere Turkse journalisten over de waarde van de perskaart en hoe het gebruik ervan de afgelopen jaren - vooral na de mislukte couppoging van 2016 - is veranderd. Meer bij CPJ

Bekijk meer van

Turkije

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.