— vrijdag 9 april 2021, 09:17 | 0 reacties, praat mee

Tubantia-fotograaf lastig gevallen tijdens fotograferen winkelend publiek

Fotografen van de Twentsche Courant Tubantia zijn de afgelopen week twee keer in drie dagen tijd lastig gevallen door beveiligers. Nadat fotograaf Cees Elzenga vorige week vrijdag werd tegengewerkt door beveiligers bij een priklocatie van de GGD, werd enkele dagen later een andere fotograaf tegengewerkt tijdens het maken van foto’s van een wachtrij voor een filiaal van winkelketen Primark.

Dat vertelde Tubantia-hoofdredacteur Martha Riemsma donderdag bij het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. Elzenga werd vorige week vrijdag door bewakers tegen de grond gewerkt, nadat hij aangaf zijn foto’s van een lege parkeerplaats niet te willen verwijderen. De fotograaf die bij de Primark werd gehinderd kreeg van beveiligers te horen dat ze geen foto’s van de wachtrij mocht maken, terwijl fotograferen in de openbare ruimte gewoon is toegestaan.

Volgens NVJ-secretaris Thomas Bruning is er mogelijk onvoldoende kennis bij beveiligers over wat er precies wettelijk is toegestaan bij het maken van foto’s vanaf de openbare weg, zegt hij tegen Tubantia.

“We zien dat er meer spanning op diverse situaties staan, met name door de coronacrisis. Mogelijk hebben beveiligers daardoor snel de neiging om in te grijpen”, aldus Bruning. “Er wordt heel snel voor andere mensen - zeg maar de slachtoffers - gedacht. Dan wordt er een beroep gedaan op de AVG, de wet op de privacy. Maar in de openbare ruimte mag je foto’s maken. Dat is de wet.”

Bekijk meer van

Tubantia Cees Elzenga

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.