website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Ergernis over reclamebedrijf dat nepnieuws verspreidde

Lars Pasveer — Geplaatst in reclame op donderdag 5 juli 2018, 09:04

Een beet van een besmette teek kan de ziekte van Lyme opleveren, met mogelijk langdurige klachten | Lex van Lieshout / ANP

Een beet van een besmette teek kan de ziekte van Lyme opleveren, met mogelijk langdurige klachten | Lex van Lieshout / ANP

Nieuws Journalisten en de deskundigen die door hen werden geïnterviewd omtrent een recente nieuwe signalering van een wolf in Nederland zijn boos: het bleek allemaal geënsceneerd door een farmaceutisch bedrijf dat middelen tegen teekbeten verkoopt.

Het bedrijf Care Plus betaalde presentatrice Nicolette van Dam om een filmpje te posten via haar Instagram-account. Dat zou afkomstig zijn van een vriendin die een wolf had gezien in het bos waar ze aan het hardlopen was.

Tubantia-journaliste Angelique Kunst nam vervolgens contact op met wolvenkenner Leo Linnartz, die bevestigde dat het om een zeldzame soort was, die pas enkele jaren terug voor het eerst weer in Nederland is gezien. Linnartz mailde ook met Van Dam, die niets losliet over de werkelijke motivatie achter het nepfilmpje.

Het gevaarlijkste beestje in het bos is geen wolf maar een teek, wil Care Plus benadrukken. Vaksite Adformatie meldt dat journalisten en Linnartz boos zijn voor een marketingkarretje te zijn gespannen. Kunst noemt bewust inzetten van nepnieuws onbeschoft en maatschappelijk stompzinnig.

Martin and Lewis, het reclamebureau achter het filmpje, is eerder verheugd. Het was precies de bedoeling mee te liften op de discussie over nepnieuws en zo meer awareness over het gevaar van teekbeten te kweken, aldus Frank Schippers van het bureau.

“Dat verhaal dat teken gevaarlijk zijn, sodemieter op, dat weten we wel. Dat vertellen we als krant al jaren met interviews met mensen die aan de ziekte van Lyme lijden”, reageert Kunst. Opdrachtgever Care Plus neemt voor lief dat mensen nu boos zijn, maar zegt blij te zijn dat het onderwerp teken zo prominent de media heeft gehaald. Meer bij Adformatie

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.