PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— zaterdag 19 november 2022, 07:33 | 0 reacties, praat mee

Trump terug op Twitter? De gebruikers mogen kiezen van Musk

Elon Musk, de nieuwe eigenaar van Twitter, vraagt gebruikers van de berichtendienst te stemmen over een mogelijke terugkeer van oud-president Donald Trump op het platform. Laatste wijziging: 19 november 2022, 07:36

Republikein Trump probeerde eerder deze week nog via een hoger beroep zijn permanente schorsing op Twitter ongedaan te maken. Trump werd van het sociale medium verbannen nadat zijn aanhangers op 6 januari 2021 het Capitool bestormden.

Iets na 17.00 uur (lokale tijd) op vrijdag hadden al meer dan een miljoen Twitter-gebruikers een stem uitgebracht in de peiling die Musk via zijn eigen Twitter-account online zette. Op dat moment leek er een meerderheid te zijn voor de terugkomst van Trump. Binnen iets minder dan 24 uur wordt de peiling afgesloten. “Vox Populi, Vox Dei”, tweette Musk bij de peiling, Latijn voor “De stem van het volk is de stem van God”.

‘Aanzetten tot geweld’
Twitter zei vorig jaar Trump van het platform te hebben gegooid “vanwege het risico van verder aanzetten tot geweld” nadat zijn aanhangers het Amerikaanse parlement hadden bestormd. Die probeerden te voorkomen dat de uitslag van de presidentsverkiezingen, die door Joe Biden waren gewonnen, werd bekrachtigd. In mei dit jaar verwierp een rechter in San Francisco nog de claim van zijn advocaten dat het verbod in strijd was met de vrijheid van meningsuiting.

Trump had meer dan tachtig miljoen volgers op Twitter. Op zijn Twitter-kopie Truth Social zijn het er slechts een paar miljoen en dat platform kampt bovendien met financiële problemen.

Bekijk meer van

Twitter Elon Musk Donald Trump

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.