word studentlid

— maandag 3 augustus 2020, 10:53 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse veiligheidsdienst Homeland Security legde profielen van journalisten aan

Amerikaanse veiligheidsdienst Homeland Security legde profielen van journalisten aan
Zwaarbewapende ordetroepen bij Black Lives Matter-protesten, eind vorige maand in Portland, Oregon | Noah Berger / AP

In de Verenigde Staten is onderminister Brian Murphy van de nationale veiligheidsdienst Homeland Security (DHS) weggepromoveerd nadat duidelijk werd dat hij inlichtingenprofielen had laten aanleggen over journalisten en demonstranten. Laatste wijziging: 3 augustus 2020, 10:58

De Washington Post berichtte onlangs dat de DHS-afdeling Office of Intelligence and Analysis (I&A) op last van Murphy profielen had samengesteld van minstens twee journalisten, die eerder voor hun werk uit gelekte DHS-documenten hadden geciteerd.

De aanleggen van de profielen lijkt volgens de Washington Post te worden gerechtvaardigd met een verwijzing naar de nationale cyberveiligheid; het werk van de journalisten zou daarvoor een niet nader geduide bedreiging inhouden.

Verder waren dossiers aangelegd waarin contacten tussen demonstranten in onder meer Portland waren uitgeplozen. Leden van het Amerikaanse congres noemden dat een zorgwekkende ontwikkeling: de vrije pers en vrijheid van protest zijn grondwettelijk beschermd.

Vorige maand bleek dat de Argentijnse inlichtingendienst in 2017 en 2018 honderden profielen had aangelegd van journalisten in binnen- en buitenland, die accreditatie hadden aangevraagd voor internationale bijeenkomsten in het land.

Voorzitter Adam Schiff van het House Intelligence Committee (een permanente toezichthouder op activiteiten van Amerikaanse inlichtingendiensten, red.) stelde dat het nieuws over DHS aantoont dat meer toezicht nodig is.

Murphy is een voormalig FBI-rechercheur en wordt gezien als hardwerkend en doelgericht. Onder zijn leiding werd I&A meer pro-actief en ideologisch gedreven: in interne memo’s werd onlangs een algemene definitie van gewelddadige demonstranten omgebogen tot een die specifiek links-radicale protestbeweging Antifa benoemt.

Volgens critici wilde Murphy zich daarmee in de kijker van het Witte Huis spelen, meldt de Washington Post. Trump besloot Antifa vorige maand op de lijst van binnenlandse terreurgroepen te zetten. Eerder vond DHS dat er te weinig bewijs was om grote groepen demonstranten aan de activiteiten van Antifa te koppelen. Meer bij de Washington Post

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.