— dinsdag 17 mei 2022, 09:00 | 0 reacties, praat mee

126 Trouw-medewerkers ondertekenen brief aan hoofdredactie met roep om hogere tarieven

© ANP / Lex van Lieshout

Een groep van 126 medewerkers van Trouw, heeft de hoofdredactie van de krant per brief gevraagd om op korte termijn in gesprek te gaan over de freelancetarieven. Inzet van dat gesprek zijn een aantal knelpunten waar freelancers van de krant al enige tijd tegenaan lopen. Dat gesprek met de hoofdredactie vindt binnenkort plaats. Laatste wijziging: 18 mei 2022, 10:32

In de brief zetten freelancers, maar ook medewerkers in loondienst, die knelpunten op een rij. Zo stellen ze dat de tarieven voor freelancers ernstig uit de pas lopen met de salarissen van medewerkers in loondienst. Daarnaast zijn freelancers niet goed genoeg vertegenwoordigd in bedrijfsorganen als de redactieraad, de ondernemingsraad en de medezeggenschapsraad.

De freelancers vinden het ook problematisch dat de duur en intensiteit van de werkrelatie weinig effect heeft op hun honorarium of carrièreperspectief. “Groeiende ervaring, kennis en vaardigheden, aantoonbare loyaliteit en betrouwbaarheid worden niet gehonoreerd.”

Oplossingen
De freelancers nemen in hun brief alvast een voorsprong op manieren om die knelpunten op te lossen. Zo willen ze standaard indexatie van de freelance-tarieven (met daarbij een serieuze verhoging van de honoraria) en een structurele vertegenwoordiging van freelancers binnen de interne organisatie van Trouw. Ook willen de freelancers meer erkenning voor senioriteit, in de vorm van meegroeiende tarieven en mogelijkheden voor professionele ontwikkelingen.

In hun brief benadrukken de freelancers zich verbonden met Trouw te voelen en loyaal aan de krant te zijn. Ze zeggen ervan overtuigd te zijn dat een speelveld dat voor alle betrokkenen eerlijk en vertrouwensvol is, de krant ten goede komt. De redactieraad van Trouw is op de hoogte van de wensen van de freelancers.

Bekijk meer van

Trouw DPG Media

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.