training eu starters

— donderdag 27 mei 2021, 13:17 | 0 reacties, praat mee

Trouw maakt reageren op artikel later dit jaar weer gedeeltelijk mogelijk

© Pixabay

Dagblad Trouw gaat het abonnees weer toestaan om te reageren op artikelen op de website. De reactiemogelijkheid wordt in het derde of vierde kwartaal van 2021 weer opengezet bij een selectie van de artikelen. In navolging van Trouw gaan ook de Volkskrant en Het Parool reageren weer mogelijk maken.

Dat bevestigt Edwin van Sas, chef digitaal bij Trouw, desgevraagd tegenover Villamedia. De wens om reageren op de site weer mogelijk te maken bestaat volgens hem al langer, maar het modereren van reacties bleek in het verleden moeilijk. “We hebben in het verleden al eerder reactieformulieren op de website gehad”, aldus Van Sas. “Maar ondanks dat daar alleen abonnees gebruik van konden maken, kwam er nog altijd veel drek binnen.”

Het modereren van reacties was een aantal jaren terug voor media reden om het achterlaten van reacties op hun websites uit te schakelen. Diverse media komen sinds kort terug op die beslissing. Zo blies NU.nl zijn reactieplatform NUjij nieuw leven in, staat NRC sinds 2018 ook weer reacties toe en besloot het Algemeen Dagblad in april reacties weer toe te staan. Sindsdien kan er op sommige artikelen gereageerd worden.

Ook bij Trouw is het de bedoeling dat bezoekers slechts op een selectie van de artikelen op de website kan reageren, aldus Van Sas. Om de reacties in goede banen te leiden gebruikt de krant het reactieplatform The Coral Project, dat ook door NUjij en andere (internationale) media wordt gebruikt. “We willen bijvoorbeeld bij specifieke onderwerpen aan de lezer vragen waar hij meer over zou willen weten. Daarnaast willen we lezers vragen hun kennis over bepaalde onderwerpen te delen en om vraag-en-antwoordsessies met redacteuren te houden. En met de rubriek van onze chef opinie Monic Slingerland, waarin zij lezers een vraag stelt waarop zij kunnen antwoorden, kunnen we ook online meer doen.”

Volgens Van Sas zullen in navolging van Trouw ook de Volkskrant en Het Parool reacties gaan toestaan. “De websites van Trouw, Het Parool en de Volkskrant kranten draaien op dezelfde systemen, dus de techniek laat zich makkelijk uitrollen.”

Van Sas zegt te geloven in de toegevoegde waarde van de lezer. “We hebben een hele trouw achterban die dagelijks reacties stuurt. Vaak komen die reacties nu per mail en soms nog per brief. Een deel van die reacties komt in de krant, maar we kunnen er veel meer mee doen. Kranten zijn enorme communities met een clubgevoel, maar online faciliteren we dat nog niet heel goed. Dat willen we nu beter gaan doen.”

Bekijk meer van

Trouw Edwin van Sas

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.