— woensdag 16 mei 2018, 14:00 | 0 reacties, praat mee

Foto DNA: Jean-Claude Juncker in de tang

© Sander de Wilde

‘Enkele uren voor het interview hoorde ik dat Jean-Claude Juncker geen tijd had en dat de afspraak verplaatst werd. Dit gebeurde nog twee keer en bij de laatste afzegging stond ik, gladgeschoren en in een nette broek, letterlijk al bij de beveiliging van de Europese Commissie met mijn flitslicht en perskaart’, vertelt fotograaf Sander de Wilde. Hij woont en werkt in Brussel en krijgt onder meer opdrachten van Trouw, De Morgen, Die Zeit en The Guardian.

‘Na drie weken, vier afspraken, vele mailtjes, frustraties en sms’jes later stonden we dan eindelijk met z’n drietjes bij de receptie van het Berlaymont­gebouw: Trouw-journalisten Stevo Akkkerman, Christoph Schmidt en ik. In de lift vroegen ze of ik nog van plan was Juncker te vragen de lamp vast te houden. Dat had ik ze eerder verteld, maar ik was er ondertussen van overtuigd dat het symbolischer zou zijn wanneer zij “hun licht op hem zouden laten schijnen”. Dat vonden ze meteen een leuk idee. Er was één uur voor het interview uitgetrokken en geen extra tijd voor een portret. En al helemaal niet voor een portret buiten. Wel jammer, ik wilde eigenlijk met Juncker het dak op.

Het interview nam een vol uur in beslag. Ik kreeg twee minuten. Gelukkig had ik in het voorbije uur bedacht hoe ik Juncker zou plaatsen. Dat ik de lampen op zijn bureau zou verdraaien, de Europese vlag zou verplaatsen en wie waar welke flitser vast zou houden.
Juncker vond het interview leuk. Een vraaggesprek dat nu eens niet over het nieuws van de dag ging. Meer een diepte interview waar hij over zijn jeugd kon vertellen en over zijn visie op Europa. Hij was goed geluimd. Ik heb hem vaker geportretteerd, maar nu was hij meer ontspannen. Hij maakte zelfs een geinige pose met zijn arm in de zij.

Mijn leraar van de KABK foto-academie vervloekte destijds de zogenaamde tang-verlichting, maar ik vond het hier juist leuk dat de twee journalisten Juncker met mijn lampen “in de tang” namen.’

De foto stond op een spread in de Trouw-bijlage De Verdieping van 28 april.

Naar foto’s kijk je. Theo Audenaerd, oud-beeldredacteur bij de Volkskrant, doet meer. Hij vertelt het verhaal achter een foto.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.