— donderdag 16 november 2023, 07:23 | 0 reacties, praat mee

Transparency International: NSC krijgt hoge score voor maatregelen om klokkenluiders beter te beschermen

© Wikimedia Commons / Paul van den Bossche

In het verkiezingsprogramma van Pieter Omtzigts Nieuw Sociaal Contract (NSC) staan "duidelijk de meeste ambities" tegen corruptie en vóór integriteit en transparantie. NSC krijgt van Transparency International een hoge score vanwege maatregelen die de partij voorstelt om klokkenluiders (die melding maken van een misstand) beter te beschermen en te ondersteunen. Laatste wijziging: 16 november 2023, 07:28

Dat zegt de corruptiewaakhond, dat verkiezingsprogramma’s aan de hand van eigen aanbevelingen beoordeelde. NSC wordt “op enige afstand” gevolgd door GroenLinks-PvdA, Volt en D66. De partij BVNL krijgt van de hekkensluiters de meeste minpunten.

Ook krijgt Omtzigt pluspunten om zijn pleidooi voor een ‘afkoelperiode’ voor politici: zij mogen pas enige tijd na hun vertrek uit de politiek bij een lobbyorganisatie gaan werken. Ook het bezittingenregister voor Kamerleden en directe familieleden is wat Transparency betreft een maatregel die werkt tegen corruptie.

Lees ook: De journalistieke kieswijzer: de verkiezingsplannen van Nieuw Sociaal Contract

Sommige maatregelen ook minpunten
Mocht Omtzigt deelnemen aan een regeringscoalitie, “dan hopen wij dat hij ook veel van deze punten uit zijn programma zal inbrengen in een eventueel regeerakkoord, zodat er hier de komende jaren echt stappen kunnen worden gezet”, zegt Lousewies van der Laan, directeur van Transparency International Nederland en voormalig Kamerlid namens D66.

Sommige maatregelen in verkiezingsprogramma’s leveren minpunten op. De SP, die Transparency International als “bondgenoot” ziet in de strijd voor transparantie, krijgt punten voor sommige maatregelen, maar ook een aftrekpunt. De socialisten willen af van de wachtgeldregeling voor politici “terwijl dit volgens Transparency International Nederland één van de belangrijkste maatregelen is om politieke corruptie tegen te gaan en een te innige band tussen politici en sommige bedrijven of sectoren te voorkomen”.

Enkele partijen krijgen alleen maar aftrekpunten voor maatregelen die corruptie volgens de corruptiewaakhond louter in de hand werken, of die de politiek minder transparant maakt. Het gaat om de PVV, FVD en BVNL. Laatstgenoemde krijgt onder meer minpunten om standpunten die volgens Transparency International de strijd tegen witwassen bemoeilijken.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.