— donderdag 31 maart 2022, 12:00 | 0 reacties, praat mee

Transfer Thursday: nieuwe hoofdredacteur Nederlands Dagblad en ander werk voor Wensly Francisco, Caren Wassink en Jacob de Vries

© Roos Koole / ANP

Het Nederlands Dagblad krijgt per 1 juni een nieuwe hoofdredacteur in de persoon van Nico de Fijter. Wensly Francisco wordt de nieuwe Creatief Directeur bij Het Huis van Asporaat. Ruth Kronenburg is benoemd tot algemeen directeur Free Press Unlimited. WPG Uitgevers krijgt met Caren Wassink een nieuwe directeur en Jacob de Vries gaat aan de slag in een nieuw gecreëerde functie bij omroep WNL, namelijk als Manager Community en Marketing. Dat en nog veel meer in deze wekelijkse rubriek waar we transfers van collega's verzamelen. Laatste wijziging: 4 april 2022, 13:04

Het Nederlands Dagblad krijgt per 1 juni een nieuwe hoofdredacteur in de persoon van Nico de Fijter (42). Hij volgt Sjirk Kuijper op, die eind vorig jaar aankondigde in de loop van 2022 te willen terugtreden als hoofdredacteur. Kuijper blijft aan de krant verbonden als commentator en schrijver van analyses.

De Fijter werkt momenteel nog als eindredacteur bij dagblad Trouw, waar hij sinds 2002 in dienst is. Eerder was hij bij die krant chef van de redactie Religie & Filosofie, commentator en verslaggever. Ook leidde hij vier jaar de redactieraad.

Wensly Francisco, presentator van onder andere Rauw Curaçao, auteur bij Lebowski Uitgeverijen gaat op 1 april van start als Creatief Directeur bij productiehuis Het Huis van Asporaat. Francisco werkte eerder als Producent Documentaires bij idtv. In zijn nieuwe rol als Creatief Directeur is Wensly verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nonfictie en fictie projecten. Daarnaast zal hij ook langdurige samenwerkingen met verschillende partijen opzetten.

Francisco begon in 2000 bij het Tilburgse programma Watnou TV shortform reportages te maken voor het internet. In 2005 startte hij als reporter bij BNN voor het programma Spuiten & Slikken. Hierna groeide hij door naar verschillende redacties zoals Pauw en Witteman (VARA), NTR, BNNVARA en de KRO-NCRV. Ook maakte hij diverse (prijswinnende) documentaires.

Ruth Kronenburg is benoemd tot algemeen directeur Free Press Unlimited. Na een weloverwogen beslissing zal Leon Willems op eigen verzoek vanaf 1 april 2022 terugtreden uit de directie en een nieuwe rol op zich nemen als senior advisor international partnerships.

Kronenburg zal in de komende jaren de succesvolle koers van de organisatie voortzetten, en tegelijkertijd leiding geven aan de vernieuwing die nodig is in de huidige woelige tijd voor persvrijheid.

Redacteur en columnist Menno Tamminga neemt afscheid van NRC. Zijn laatste column is hier te lezen.

Ook Hans Wiegel heeft afscheid genomen als columnist, maar dan bij De Telegraaf. Hij schreef ruim vijf jaar voor de krant. Vorig jaar werd het VVD-erelid 80 jaar en nu wil hij een punt zetten achter zijn wekelijkse bijdrage.

Eerder deze week melden we de terugkeer van Michel Abbink als chef sport bij NU.nl en dat Christiaan Ruesink de nieuwe hoofdredacteur van Veronica Superguide wordt.

WPG Uitgevers krijgt per 1 april een nieuwe directeur. Caren Wassink zal commercieel verantwoordelijk zijn voor de merken WPG Media, WPG Kindermedia, De Bezige Bij, A.W. Bruna, Uitgeverij Zwijsen, en ze zal zich richten op het verder ontwikkelen van WPG Uitgevers naar het mediabedrijf van de toekomst: “ondernemend, innovatief en in samenwerking met haar partners”.

Wassink werkte voorheen bij Endemol, SBS, Sanoma en Talpa en bij Mood voor Magazines.

Jacob de Vries gaat aan de slag Manager Community en Marketing voor Omroep WNL, meldt Spreekbuis.

Jacob de Vries: “Trots! Een nieuwe functie bij de omroep die sinds begin dit jaar vast onderdeel is van het publieke bestel. Een blanco vel, een prachtige uitgangspositie in een platte, jonge, enthousiaste organisatie, die echt vooruit wil! Het is mijn taak om het merk WNL verder uit te bouwen: om kijkers, luisteraars, bezoekers, volgers bij de programma’s te betrekken, informeren, verbinden en het bereik en impact van WNL te vergroten.”

Met zijn switch komt er voor een groot deel ook een einde aan zijn freelance werkzaamheden. Voor de VPRO blijft hij nog wel wekelijks regie doen voor Nooit Meer Slapen en tevens blijft hij NH Media helpen met het uitbouwen van de social kanalen voor NH Radio.

 

Bekijk meer van

Transfer Thursday

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.