training eu starters

— donderdag 25 augustus 2022, 12:30 | 0 reacties, praat mee

Transfer Thursday: nieuwe columnisten bij de Volkskrant en Sinclair Bischop vertrekt bij Rijnmond

ANP

Het journaille keert stilaan terug van vakantie. Op de valreep voor het begin van het nieuwe seizoen worden de jongste wisselingen van de wacht bekend gemaakt. In de Transfer Thursday volgt de redactie van Villamedia de laatste transfers op de journalistieke arbeidsmarkt. Laatste wijziging: 26 augustus 2022, 08:37

Voor veel Feyenoordfans zal het een hard gelag zijn. Na 23 jaar bij Rijnmond verruilt Sinclair Bischop de regionale omroep voor sportzender ESPN. ‘De beste regionale sportredactie ga ik inruilen voor de grootste sportzender van de wereld, ESPN. Heel veel zin in dit nieuwe avontuur’, schrijft Bischop op Twitter.

Jarenlang becommentarieerde Bischop de wedstrijden van Feyenoord voor Radio Rijnmond en volgde hij de verschillende Rotterdamse voetbalclubs op de voet. De opvolger van Sinclair bij Rijnmond is overigens al gevonden: Dennis Kranenburg neemt vanaf 1 oktober het stokje over als Feyenoordwatcher. ‘Kranenburg werkt al jaren voor Rijnmond en is de laatste maanden één van de presentatoren van onze nieuwsuitzendingen op televisie. Ook presenteert hij de sportuitzendingen op de radio op de dagen dat Feyenoord speelt en doet hij veelvuldig verslag van de duels van Sparta en Excelsior’, meldt de omroep.

In oktober stopt Laurens Visser als freelance journalist. Na te hebben gewerkt voor Omroep Gelderland en het Nederlands Dagblad treedt Visser in dienst bij RTL Nieuws, waar hij aan de slag gaat voor het RTL Ontbijtnieuws.

‘Ik heb zo genoten tijdens mijn stageperiode, dat ik simpelweg terug moest komen’, schrijft Frank Keijzer. Keijzer begon deze week als redacteur bij Talpa voor het tv-programma Koffietijd.

De opvolger(s) van Sitalsing en Wagendorp
De redactie van de Volkskrant stond voor een wel erg moeilijk dilemma: wie o wie volgen columnisten Sheila Sitalsing en Bert Wagendorp op? ‘Het was niet eenvoudig een opvolger voor Sheila Sitalsing te vinden.

Net als Bert Wagendorp wordt ze niet opgevolgd door een columnist maar door een drievrouwschap’, schrijft hoofdredacteur Pieter Klok in de wekelijkse rubriek ‘De week van de hoofdredacteur’, die elke zaterdag in de krant verschijnt. ‘We hebben gekozen voor vrouwen die middenin de samenleving staan, die niet alleen van de zijlijn beschouwen maar ook meedoen.’

De keuze is uiteindelijk gevallen op Ibtihal Jadib, nu al columnist in Volkskrant Magazine, schrijver en journalist Marcia Luyten en Merel van Vroonhoven. Van Vroonhoven was van 2014 tot 2019 voorzitter van het Bestuur van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarna verraste ze vriend en vijand door te stoppen als voorzitter en de overstap te maken naar het onderwijs - iets waar ze nu al over schrijft voor de Volkskrant. Ook Sitalsing is niet geheel verdwenen bij de Volkskrant: ze schrijft columns over ‘wat haar is overkomen of opgevallen op de weg en in de berm’ in het ‘V’-katern. Eerder liet ze al weten dat ze waarschijnlijk in de toekomst podcasts zal blijven maken voor de krant.

Terwijl de krant van morgen in de maak is, en de website zojuist weer is ververst, rond ik nu mijn eerste werkdag af als chef

‘Ik voel me bevoorrecht om na 12 jaar terug te keren naar de journalistiek en naar de krant waar ik eerder al met veel plezier werkte als verslaggever. In deze rol ga ik - met een energiek team - bouwen aan de digitale strategie van de redactie, en de verdere transitie van “papier” naar “digitaal”’, zo blikt Aldwin Geluk terug op zijn eerste werkdag als chef van de online redactie van het Nederlands Dagblad. ‘Terwijl de krant van morgen in de maak is, en de website zojuist weer is ververst, rond ik nu mijn eerste werkdag af als chef’, schrijft Geluk.

Per 1 juli is Anna Foulidis in dienst getreden bij de Amsterdamse lokale omroep AT5 als redacteur social media.

In september stapt Joram Bolle over van de NOS naar de Volkskrant. ‘Hij waardeert het waarschijnlijk niet per se dat ik jullie met deze info mail, daarom doe ik dat natuurlijk wel’, mailt zijn collega Maartje Geels. Bolle zal bij de Volkskrant op de onlineredactie van de krant gaan werken.

Terugkeer in de journalistiek
Bij Formule 1 Magazine keert Frank Woestenburg terug in de journalistiek. Hij treedt per 1 september in dienst als redactiechef. Eerder was Woestenburg sportjournalist bij de Telegraaf en versloeg als verslaggever meer dan honderd Formule 1-races. In 2014 had hij de wereldprimeur van Max Verstappens entree in de Formule 1. ‘Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik ben de afgelopen jaren de Formule 1 nadrukkelijk blijven volgen’, zegt Woestenburg.

‘Met de komst van Frank hebben we een journalistiek zwaargewicht aan boord gehaald’, laat hoofdredacteur André Venema weten. ‘Frank staat voor ervaring, kennis, kunde, creativiteit en beschikt daarnaast over een groot netwerk. Hij is een enorme verrijking voor ons team.’ Woestenburg werkte ruim 20 jaar bij De Telegraaf voordat hij in 2018 aan de slag ging bij transportverzekeraar TVM als manager corporate communicatie.

En we blijven nog even bij de Telegraaf, want na zeven jaar neemt Tiemen de Vries afscheid van de krant. ‘Eerst als camjo, daarna als videoredacteur en tot slot als samensteller/eindredacteur heb ik er mooie jaren beleefd’, schrijft De Vries. Hij stapt niet over naar de concurrent maar gaat terug de collegebanken in: ‘Nu is het tijd mijn horizon te verbreden met de studie geschiedenis in Groningen.’

Het was tijd voor verandering, zo vond Yvonne Douma. ‘Vanaf vandaag begin ik als hogeschool docent aan Windesheim. Na een erg fijn gesprek met o.a. Miranda van Dijk-Kedde krijg ik de kans om aan de slag te gaan als docent audiovisuele journalistiek. En die heb ik met beide handen vol overtuiging gegrepen’, zegt Douma. ‘In alles voelt dit voor mij als de juiste beslissing. Uiteraard is het ook spannend om het oude, vertrouwde op te geven maar om te voorkomen dat stilstand achteruitgang betekent, neem ik deze sprong.’

Nieuwe stap in je loopbaan of ken je iemand die een transfer maakt? Laat het Villamedia weten. Mail de redactie via redactie@villamedia.nl o.v.v. ‘Transfer’ of stuur je tip via Twitter, Instagram, Facebook of LinkedIn. Je mag ons ook taggen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.