training eu starters

— maandag 18 juli 2022, 08:59 | 0 reacties, praat mee

Bert Wagendorp en Sheila Sitalsing stoppen als columnisten bij de Volkskrant: ‘Het was echt afzien’

Scheidend Volkskrantcolumnist Sheila Sitalsing. - © Ronald van den Heerik/HH

Sheila Sitalsing en Bert Wagendorp, de twee columnisten van de Volkskrant die respectievelijk 11 en 16 jaar columns schreven 'op de 2' van de krant, stoppen met hun column. 'De koek is op, we hebben er genoeg van, het is mooi geweest', zeggen de twee in een lang dubbelinterview in de zaterdagse editie van de krant. Laatste wijziging: 18 juli 2022, 09:25

Maar, zo benadrukken de twee columnisten, het is géén afscheid. Wagendorp zal na de zomer eenmaal per week terugkeren als columnist voor de krant en in samenspraak met de hoofdredactie is Sitalsing op zoek naar een nieuwe functie binnen de Volkskrant.

‘Elke dag was een worsteling’
‘Ik voelde mij echt gesloopt. Die laatste twintig, dertig columns vorig jaar waren echt afzien, echt vreselijk. Elke dag was weer een worsteling. Ik had het idee dat ik alles al eens opgeschreven had’, zegt Wagendorp, die in 2006 Jan Blokker opvolgde als columnist. ‘‘Eigenlijk wilde ik twee jaar geleden al stoppen. Nieuws gaat namelijk in cycli, waardoor je als columnist steeds vaker denkt: hé, dit heb ik al eens meegemaakt. En inderdaad, als je dan terug zoekt, blijk je in 2013 al eens een column over het onderwerp te hebben geschreven’, voegt Sitalsing toe.

‘Coronacrisis gaf energie om door te gaan’

Sitalsing wilde al eerder stoppen, maar de coronacrisis gaf haar energie om nog eventjes door te gaan. ‘Dat was wel iets compleet nieuws. Daar kreeg ik, als columnist tenminste, een nieuwe boost van.’ Wagendorp: ‘‘Voor mij maakte dat het juist veel erger. Ik heb op een gegeven moment geteld en in dat ene jaar had ik 48 columns over corona geschreven. Ik heb het van alle kanten bekeken, elke vierkante millimeter geanalyseerd.’

Deze zomer worden de twee columnisten ‘op de twee’ vervangen door een een zestal verschillende redacteuren van de Volkskrant en externe columnisten. Maandag beet schrijver Lisa Weeda, auteur van het boek ‘Aleksandra’, de spits af. Weeda werd eerder dit jaar door de krant uitgeroepen tot ‘literair talent van het jaar’. Ook verschillende Volkskrant-redacteuren en columnisten, zoals Jean Pierre Geelen en Aleid Truijens, zullen eenmaal per week een column schrijven.

Wie Wagendorp en Sitalsing na de zomer definitief zullen vervangen, is nog onduidelijk. De twee columnisten zijn niet de enigen die afscheid nemen van hun plek in de Volkskrant. Politiek verslaggever Ariejan Korteweg zegt vaarwel van het Binnenhof, schreef hij in een afscheidsessay in de zaterdagse Volkskrant. Margriet Oostveen nam tevens afscheid van de ‘verslaggeverscolumn’, maar die rubriek keert - na de zommer -wel terug met een of meerdere nieuwe auteurs.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.