basis naar compleet

— donderdag 18 januari 2024, 13:00 | 0 reacties, praat mee

Transfer Thursday: Christaan Ruesink keert terug naar AD, nieuwe perschef Free Press Unlimited en nieuwe chef Binnenland ANP

Christiaan Ruesink in 2015, tijdens een manifestatie na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. | ANP

Lisa van der Wal is de nieuwe chef Binnenland bij persbureau ANP, zorgtitels Skipr en Zorgvisie hebben een nieuwe hoofdredacteur, Bart Lauret is de nieuwe persvoorlichter bij Free Press Unlimited en voormalig AD-hoofdredacteur Christiaan Ruesink keert weer terug bij de titel, als Chef Sport. Dit en meer in de Transfer Thursday, waarin Villamedia de ontwikkelingen op de journalistieke arbeidsmarkt volgt. Laatste wijziging: 29 januari 2024, 11:29

Bart Lauret is deze week begonnen als persvoorlichter bij de persvrijheidsorganisatie Free Press Unlimited. Lauret werkte eerder onder meer voor AD/De Stentor en had een adviserende rol voor de Utrechtse daklozenkrant Straatnieuws.

Lisa van der Wal is met ingang van januari de nieuwe chef Binnenland bij het ANP. Ze begon in 2021 als freelance rechtbankverslaggever. “In 2022 kwam ik in dienst en combineerde ik rechtbankverslaggeving met een redacteursfunctie bij Binnenland”, schrijft ze aan Villamedia. Van der Wal werkte in het verleden onder meer bij NU.nl.

Gatool Katawazi wordt, onder meer voor De Groene Amsterdammer en Wordt Vervolgd (Amnesty International) correspondent Kaukasus (Georgië, Armenië en Azerbeidzjan). Ze meldt op LinkedIn dat ze daarom in december afscheid nam van haar collega’s bij Trouw, maar op freelancebasis verbonden blijft aan de krant.

Pierre de Winter wordt vanaf 1 februari de nieuwe hoofdredacteur en uitgever van Skipr en Zorgvisie bij uitgever Bohn Stafleu van Loghum (BSL). Hij volgt Simon Broersma op, die in oktober vorig jaar zijn hoofdredacteurschap neerlegde maar wel aan BSL verbonden blijft.

NOS-sportverslaggever Eline de Zeeuw is begonnen als presentator NOS Sport. De Zeeuw gaat het presentatiewerk combineren met de huidige werkzaamheden als verslaggever. Tegenover persbureau ANP zegt de NOS dat De Zeeuw ‘een aanvulling op het presentatieteam’ is, en geen vervanger van Tom Egbers, die al sinds maart niet op televisie te zien is.

Jolijn Egas meldt dat ze is begonnen als Online Redacteur bij BNNVARA, de omroep waar ze eerder ook stage liep.  “Ik ben heel blij om terug te zijn bij de club en ik kijk uit naar alles wat gaat komen”, schrijft Egas op LinkedIn.

Christiaan Ruesink is vertrokken als hoofdredacteur Veronica Superguide, waar hij twee jaar geleden begon. Ruesink keerde deze week terug als Chef Sport bij het AD. “Veertien jaar geleden nam ik afscheid van die plek, met het WK 2010 in Zuid-Afrika. Ondanks de verloren finale toch een hoogtepunt in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Ik hoop nog veel van dit soort top-prestaties mee te maken. Met een prachtige sportzomer voor de boeg is er geen beter moment om samen met het topteam van AD Sportwereld er een sportief en succesvol jaar van te maken”, zegt Ruesink op LinkedIn.

Luna van der Waarde gaat per 1 februari uit loondienst bij ANP/ANP Business, meldt ze op LinkedIn. Van der Waarde (die eind 2015/begin 2016 in het kader van stage ook een tijdje op het Villamedia-tapijt rondliep) gaat freelancen, met bijzonder veel aandacht voor het fenomeen podcast. Van der Waarde: “Want alles aan podcasts vind ik geweldig: formats bedenken, productie, redactie, hosten, editen én luisteren natuurlijk.”

Een gefnuikte transfer: dj Dennis Ruyer gaat toch niet de nieuwe radiozender JOE. Ruyer besloot na een tijdje soul searching liever bij Radio538 te willen blijven. Op Instagram zegt hij: “Daarom heb ik besloten om niet van start te gaan bij JOE. De verwarring hierover vind ik spijtig, met name voor JOE. Ik wil iedereen bij JOE bedanken voor het vertrouwen en de kans die mij werd geboden om daar dagelijks een show te kunnen maken.”

Jelle Kamsma is vertrokken bij het ANP-project LocalFocus om als zelfstandig freelance projectmanager aan de slag te gaan. Kamsma meldt op LinkedIn dat hij met tevredenheid en trots terugblikt op de plek die LocalFocus binnen het ANP heeft verworven. “Als freelancer wil ik mij volop bezighouden met projecten op het snijvlak van data, journalistiek, informatiedesign en vooruit AI”, aldus Kamsma.

Met enige vertraging meldt Seije Slager dat hij enkele maanden terug chef is geworden van bijlage De Verdieping in Trouw. “Daar schrijf ik gelukkig af en toe ook nog wat voor”, meldt Slager op LinkedIn.

Over Trouw gesproken: hoofdredacteur Cees van der Laan kondigde vorige week zijn vertrek aan. “Het is tijd om het stokje door te geven”, aldus Van der Laan. Hij begon in januari 2014 als hoofdredacteur en werkte sinds 1999 bij Trouw.

Van der Laan vertrekt niet bij de krant, maar welke functie hij krijgt is nog onbekend. Hij blijft aan als hoofdredacteur tot een opvolger is gevonden.

Rachel Morssink stapt bij regionale omroep NH over van televisie naar radio. Ze was zes jaar tv-verslaggever bij NH Nieuws, maar presenteert sinds begin dit jaar NH Helpt, waar luisteraars in Noord-Holland op de website nhhelpt.nl vraag- of aanbodoproepjes kunnen plaatsen. “De mooiste/bijzonderste/opvallendste oproepjes pikken we eruit voor op de radio. Dit varieert van: ‘ik zoek een nier’ tot ‘wie helpt mij met Italiaans praten’”, zegt Morssink in een reactie aan Villamedia.

Spoorloos-presentator Jetske van den Elsen is afgelopen zondag gestart met de culinaire online videoreeks Smaakmakers, onderdeel van KRO-NCRV’s duurzame lifestyleplatform BinnensteBuiten. Van den Elsen is het nieuwe gezicht van de videoserie. Vorig jaar won ze Celebrity Masterchef Nederland. Elke zondag om 17 uur wordt een nieuw recept en kookvideo geplaatst.

“Ik ga als chef online bij BinnensteBuiten recepten en video’s maken om te laten zien hoe je simpel en gezond een super lekkere maaltijd op tafel kan zetten met je eigengemaakte smaakmakers. Ik begin met ketchup!”, aldus Van den Elsen.

Mireille Sampimon-Ssembatya is onder TeamHZ een freelancepraktijk begonnen na jaren te hebben gewerkt als communicatieadviseur/account manager bij het in ict gespecialiseerde pr-bureau AxiCom. “Als zelfstandig journalist werk ik nu onder meer voor vakbladen in de gezondheidszorg en de ict-sector”, meldt ze aan Villamedia.

Nieuwe stap in je loopbaan of ken je iemand die een transfer maakt? Laat het Villamedia weten. Mail de redactie via redactie@villamedia.nl. Vermeld in de subjectregel dat het om een transfer gaat.

Bekijk meer van

Transfer Thursday

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.