— maandag 20 september 2021, 11:47 | 0 reacties, praat mee

Traditionele televisie bij Emmy Awards voorbijgestreefd door streamingdiensten

Kate Winslet won een Emmy voor haar rol in het misdaaddrama Mare of Easttown van HBO Max | Danny Moloshok / AP

Bij de Emmy's, de belangrijkste Amerikaanse televisieprijzen, zijn producties van streamingdiensten als grote winnaar uit de bus gekomen. Netflix won voor de dramaserie over het Britse koningshuis The Crown hun eerste Emmy ooit. Verder vielen producties van platforms Apple TV+, Disney+ en HBO in de prijzen.

Apple investeerde afgelopen jaren miljarden dollars in eigen, unieke programmering. Jason Sudeikis won een Emmy voor zijn rol in de comedyserie Ted Lasso. Apple V+ won daarnaast nog zes Emmy’s in andere categorieën. Het is een opsteker voor de relatieve nieuwkomer.

Streamingdiensten hebben kortom een belangrijke plaats opgeëist in het traditionele televisielandschap, niet alleen aangejaagd door lockdowns als gevolg van de pandemie. Traditioneel lineair kijken staat al jaren onder druk. Eerder deze maand kondigde de NPO om diezelfde reden een verschuiving aan, waarbij het vasthouden aan de lineaire kijkervaring niet langer voorop staat.

“Wij moeten in ons denken niet meer lineair starten, maar stellen de content centraal. Welke verhalen willen we vertellen? Op welk platform en voor welke doelgroep? Dat is de essentie”, stelt NPO-directeur video Frans Klein. Die nieuwe insteek wordt vanaf volgend jaar leidend.

Bekijk meer van

Emmy Awards

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.