word studentlid

— woensdag 17 mei 2023, 11:55 | 0 reacties, praat mee

Topman ChatGPT-maker Sam Altman herhaalt oproep tot regulering kunstmatige intelligentie

Topman ChatGPT-maker Sam Altman herhaalt oproep tot regulering kunstmatige intelligentie
Sam Altman van OpenAI luistert naar opmerkingen van professor Gary Marcus, kritisch volger van ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. | Rod Lamkey / Abaca Press

Topman Sam Altman van het bedrijf dat onder meer ai-tekstgenerator ChatGPT bouwt, heeft gisteren getuigd voor een speciale commissie van de Amerikaanse Senaat. Altman (38) is het met senatoren eens dat nu het moment is om regulering op te tuigen. Laatste wijziging: 17 mei 2023, 12:36

In Europa is de wetgever al enkele jaren bezig met een heuse AI Act, wetgeving die kaders moet geven wat er met kunstmatige intelligentie mag - en wat zeker niet. Verwacht wordt dat het Europees Parlement in juni over het wetsvoorstel stemt.

Altman erkende dat de ontwikkelingen momenteel hard gaan en dat wanneer het met ai misgaat, “dat behoorlijk mis kan gaan”. Hij zegt daarom regulering te verwelkomen, al deed de OpenAI-topman geen toezeggingen dat zijn bedrijf uit eigen beweging op de rem gaat staan.

Sarah Myers West, hoofd van het Amerikaanse onderzoeksinstituut AI Now Institute, noemt Altmans zorgen over de potentiële schadelijke gevolgen van ai voor mensen, werkgelegenheid en desinformatie in de New York Times ‘ironisch’. “Deze bezorgde houding is afkomstig van de mensen die dat schadelijke systeem in razend tempo commercieel beschikbaar maken”, stelt Myers West.

Naast Altman getuigden verder Christina Montgomery, hoofd Vertrouwen en Veiligheid van techgigant IBM, en psycholoog en cognitief wetenschapper Gary Marcus. Marcus is kritisch volger van ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Montgomery riep op tot wetgeving naar Europees model, waarbij toepassingen van ai in ‘gevarenklasses’ zijn ingedeeld en wisselend streng worden gereguleerd.

Altman verwees in zijn getuigenis naar sociale media, die pas werden aangepakt toen hun maatschappelijke impact onmiskenbaar groot was geworden. Regulering moet dat met betrekking tot ai vóór zijn, vindt de topman.

Altman sprak verder de verwachting uit dat ai zeker banen zal doen verdwijnen, maar ook nieuwe banen zal laten ontstaan.

De New York Times merkt op dat Altmans scherpste ondervraging niet van senatoren maar van mede-panellid Marcus kwam. Hij beschuldigde OpenAI ervan niet transparant te zijn over de herkomst van alle data waarmee onder meer ChatGPT werd getraind. Ook betwijfelde Marcus of er voldoende nieuwe banen zullen ontstaan om het verlies aan werkgelegenheid te compenseren.

Ook andere ai-tools zoals beeldmaker Midjourney zijn getraind met grote hoeveelheden data, waaonder auteursrechtelijk beschermd materiaal van levende kunstenaars, artiesten en fotografen. De Europese AI Act wil meer transparantie bij bouwers afdwingen en auteursrechthebbenden juridische handvatten geven. Meer bij de New York Times

“Ai-bedrijven verschillen in dat opzicht dus niet veel van de oorspronkelijke internetaanbieders van de vorige eeuw. Wat ze bouwden was commercieel gedreven, intrigerend en niet te ontkennen nuttig. Het lokte een maatschappelijke aardverschuiving uit op gebied van media, commercie en werkgelegenheid.” Een waarschuwing uit het verleden: media, wacht niet af tot ai je overspoelt

 

ChatGPT mag dan een controversiële roep hebben, het is een niet te ontkennen handig hulpmiddel, zeker voor journalisten. Nick Kivits legt in dit artikel uit hoe je met de juiste opdrachtvragen of prompts de ai voor jou aan het werk kunt zetten. Koppen maken, vertaalklussen en samenvattingen - met de juiste vraag gaat ChatGPT voor jou aan de slag.

Bekijk meer van

artificiële intelligentie

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.