banner festival 23

— donderdag 6 april 2023, 07:49 | 0 reacties, praat mee

Steun voor oproep tot een pauze in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) blijft groeien

Het aantal ondertekenaars van de open brief die oproept tot een pauze in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) blijft groeien. Zeker 12.000 ondertekenaars zijn inmiddels geverifieerd, in totaal zijn er zo’n 50.000 ondertekeningen. Laatste wijziging: 6 april 2023, 07:54

De oproep is opgesteld door het Future of Life Institute, een instelling die zich bezighoudt met de risico’s van nieuwe technologieën en het voorkomen van rampen die daardoor veroorzaakt kunnen worden. Achter de organisatie zitten onder anderen Skype-oprichter Jaan Tallinn en Tesla-baas Elon Musk. Zij hebben de brief ook ondertekend.

De ondertekenaars vragen aan ontwikkelaars van AI-systemen om zes maanden lang geen programma’s te bouwen die krachtiger zijn dan GPT 4. Dat is de nieuwste versie van het taalmodel van OpenAI, dat ver gevorderd is met de ontwikkeling van generatieve AI. Daarbij creëren modellen voor kunstmatige intelligentie na eenvoudige aanwijzingen zelf complete teksten of beelden, bijvoorbeeld met de chatbot ChatGPT.

Lees ook deze column: ‘Grenzen aan AI’

Andere vooraanstaande ondertekenaars zijn onder anderen Apple-oprichter Steve Wozniak en schrijver Yuval Noah Harari, net als enkele wetenschappers die aan de basis van AI hebben gestaan, zoals Yoshua Bengio en Stuart Russell. Onderzoekers van veel Nederlandse universiteiten hebben de brief ook ondertekend.

Bekijk meer van

artificiële intelligentie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.