Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 1 april 2020, 14:20 | 0 reacties, praat mee

Brandbrief NVJ: praktische hulp aan freelance (foto)journalisten ontbreekt in steunpakket

ANP

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft Kamerleden een brandbrief gestuurd over het gebrek aan praktische aandacht voor de (foto)journalistiek in hulpprogramma's die vanuit de overheid worden opgezet voor de creatieve en culturele sector. Laatste wijziging: 1 april 2020, 14:47

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven stuurde vorige week vrijdag een Kamerbrief over de uitwerking van plannen om die sector op korte termijn financieel bij te staan.

De NVJ verbaast zich dat de minister in die brief de (foto)journalistiek niet noemt noch plannen ontvouwt voor een steunpakket dat zich richt op zelfstandige (foto)journalisten.

“Freelance (foto)journalisten worden onevenredig hard getroffen door de coronacrisis. Van de een op de andere dag zijn sport-, cultuur- en andere katernen opgeheven. Ook internationaal opererende (foto)journalisten worden hard getroffen omdat zij vanwege het reisverbod hun werk niet meer kunnen doen. Dit heeft als gevolg dat zij geen opdrachten meer krijgen en hierdoor geen inkomen meer genieten. Sommige media gaan uit nood nog verder, NDC heeft al haar freelancers laten weten tijdelijk geen gebruik van hen te kunnen maken. Alea Publishers heeft de tarieven eenzijdig verlaagd en veel andere media hebben aangegeven aanvullende maatregelen te moeten nemen”, schrijven NVJ-secretaris Thomas Bruning en NVJ-secretaris Zelfstandigen Rosa García Lopéz.

De NVJ heeft op het meldpunt ‘Corona-annuleringen’ honderden meldingen verzameld van freelancers van wie toegezegde opdrachten zijn ingetrokken of geparkeerd. “Zij geven aan de komende drie maanden nauwelijks inkomen te kunnen genereren. Dit staat haaks op de behoefte van de samenleving die schreeuwt om lokaal, regionaal en nationaal nieuws”, stellen Bruning en García Lopéz.

Ze pleiten voor de snelle oprichting van een noodfonds voor freelance (foto)journalisten, zodat die de komende tijd kunnen overleven. Tegelijk moeten er een helpende hand komen voor noodlijdende uitgevers van huis-aan-huis kranten, regionale dagbladen en omroepen, door het overnemen van minstens 30 procent van de totale loonkosten.

Uitgevers moeten in ruil daarvoor aantonen dat ze hun productie niet terugschalen, personeel in dienst houden en het gebruikelijke budgettaire niveau hanteren wat betreft het uitzetten van opdrachten aan freelancers.

Verder is het nodig dat regels voor de zogeheten Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers en Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 ruimer worden gehanteerd. Freelance (foto)journalisten kunnen om allerlei redenen buiten de boot vallen (te kort actief als zzp’er, geen apart bedrijfsadres hanteren of te weinig uren maken door hybride beroepspraktijken e.d.).

De NVJ verzoekt Van Engelshoven - ook omdat de (foto)journalistiek is aangemerkt door de overheid als cruciaal beroep - om alle freelance (foto)journalisten toe te laten tot de zogenoemde TOZO en de TOGS-regelingen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.