data als kans

— dinsdag 8 september 2020, 15:52 | 0 reacties, praat mee

Toezichthouder: inlichtingendiensten hebben implementatie Wiv nog niet afgerond

De implementatie van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), door tegenstanders ook wel de 'sleepwet' genoemd, is ruim twee jaar na de inwerkingtreding nog niet afgerond door de inlichtingendiensten. Dat concludeert de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) in zijn vierde en afsluitende voortgangsrapport. Laatste wijziging: 23 september 2020, 11:02

De Wiv trad op 1 mei 2018 in werking. De wet geeft de inlichtingendiensten AIVD en de MIVD bevoegdheden om gegevens op grote schaal te onderscheppen. In de voortgangsrapportages richt de CTIVD zich op de belangrijkste onderwerpen uit het politieke en maatschappelijke debat, zoals het instrumentarium voor de zorgplicht, datareductie, onderzoeksopdrachtgerichte interceptie, geautomatiseerde data-analyse en internationale samenwerking. 

Volgens de CTIVD hebben de MIVD en AIVD “hard gewerkt”, maar is de implementatie van de Wiv nog niet afgerond. Dat komt voor een groot deel omdat er bij de totstandkoming van de Wiv niet genoeg aandacht is besteed aan de (impact van de) implementatie van de wet. De komende periode blijft de CTIVD dan ook in gesprek met de diensten over de implementatie van de Wiv.

In het rapport is ook aandacht voor zogeheten bulkdatasets. Hoewel er volgens de CTIVD operationele belangen bestaan om bulkdatasets langer te kunnen bewaren dan de wet nu toestaat, beschouwt de CTIVD de praktijk van de diensten om bulkdatasets integraal of grotendeels als relevant te beoordelen als een kunstgreep om de bewaartermijn van deze bulkdatasets te verlengen. Op 22 september volgt een onderzoeksrapport waarin de toezichthouder hier verder op ingaat.

Het vierde en afsluitende rapport wordt dinsdagmiddag door de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie aan de Kamer voorgelegd. Meer bij de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (

Bekijk meer van

Wiv MIVD CTIVD AIVD

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.