word studentlid

— woensdag 26 augustus 2009, 08:44 | 8 reacties, praat mee

‘Toestand freelancers onaanvaardbaar’

De arbeidssituatie van freelance camera- en geluidmensen is onaanvaardbaar slecht. Dat zegt de CNV Dienstenbond in een rapport dat is aangeboden aan minister Ronald Plasterk (media). De bond hield een enquête onder de beroepsgroep en vraagt de minister om maatregelen. Uit het onderzoek blijkt dat de loonontwikkeling sterk is achtergebleven bij de inflatie, waarvan geluidmensen nog meer dan cameramensen de dupe zijn. Bijna driekwart geeft aan geen hoger tarief in rekening te kunnen brengen voor meer werkervaring. En eveneens zo'n 73 procent kampt met betalingsachterstanden van de opdrachtgevers. Verder klagen er veel over beroerde arbeidsomstandigheden. De CNV-bond wil dat Plasterk de maatregelen van zijn voorganger over tariefstelling en onderhandelingen met freelancers opnieuw oppakt. Laatste wijziging: 26 augustus 2009, 11:28

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

8 reacties

jan, 26 augustus 2009, 14:50

Als nu iedereen wakker wordt. En er vooral iets aan doen.
Bij freelance journalisten en fotografen is het ook niet veel beter. Dus NVJ FNV CNV en Plasterk actie, voor iedere freelancer.

Rob de Boer, 26 augustus 2009, 17:32

De toestand van deze freelancer is helemaal niet slecht. Ik werk heerlijk thuis, heb genoeg werk en voor plezierige tarieven. Helaas zijn er freelancers die stelselmatig de markt verzieken door elke keer maar weer lagere prijzen te accepteren. Poot stijf houden en nee zeggen is ook een optie.

Ernst Lissauer, 26 augustus 2009, 17:39

Sluit me daar graag bij aan. ( vorige schrijver )

Frank, 26 augustus 2009, 18:48

Ach, het zijn ook vaak mensen in vaste dienst bij de PO die hun maandenlange vakanties gebruiken om in de freelancersvijver nog een graantje mee te pikken. En dan de producenten die ontdekt hebben dat programma’s prima gemaakt kunnen maken met alleen maar stagiairs.

marcel, 26 augustus 2009, 20:59

Rob en Ernst, volgens mij gaat het ook helemaal niet over jullie, als jullie het zo comfortabel hebben en lekker relaxed thuis werken zouden jullie misschien het artikel eens goed kunnen lezen en zien dat het over Cameramensen en Geluidsmensen gaat.
Deze prijzen worden met name door de commerciele productiehuizen gedrukt om meer winst te maken. RTL Nederland heeft vandaag gepubliceerd weer meer winst gemaakt te hebben, dit zal onder andere te danken zijn aan het korten op de prijzen voor de cameraploegen, die voor een habbekrats minstens 10 uur per dag staan te werken.
De publieke zag het licht, en deed daar verantwoord (met hulp van McKenzie) heerlijk aan mee.
De Marges voor facilitaire bedrijven die met hun hoge investeringen (een camerasetje kost rond de 70.000 euro, een geluidsset 15 tot 20.000 en daar hoort ook nog eens een zgn ‘eng auto’ (type volvo of chrysler) bij… en tel uit je verlies.
Als de omroepen en productiehuizen vervolgens maar 750 tot 850 euro voor een volledige ploeg willen betalen blijft er natuurlijk niet heel veel ruimte meer over, hier moet alle apparatuur, en 2 professionals van betaald worden…

Jansen, 26 augustus 2009, 23:37

De tarieven zijn van 15 jaar geleden.

dion, 13 januari 2010, 19:20

He Marcel,

vanaf vandaag zal ik iedere keer weer even moeten slikken als ik in de volvo stap op weg naar een klus…...

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.