— dinsdag 6 november 2018, 09:44 | 0 reacties, praat mee

Tim Berners-Lee wil met contract internet weer mooi maken

Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee, de uitvinder van het web, lanceert een campagne om het web te vrijwaren van misbruik, discriminatie, politieke manipulatie en andere bedreigingen. Maandag vertelde hij daarover tijdens de start van de WebSummit in Lissabon. Hij heeft daarvoor een 'contract voor het web' opgesteld en roept bedrijven, overheden en het publiek op dat te ondertekenen.

De volledige tekst van het contract wordt in mei openbaar, op het moment dat naar verwachting de helft van de wereldbevolking toegang heeft tot internet. ‘Jarenlange hebben we gedacht dat het internet alleen maar goeds zou brengen. Nu raken mensen gedesillusioneerd’, aldus Berners-Lee.

Inmiddels hebben 50 organisaties het contract ondertekend, daar onder Google en Facebook. Terwijl beide bedrijven nu niet echt bekend staan om het respecteren van de privacy van hun klanten en het tegen gaan van censuur.

Berners-Lee geeft als commentaar dat het ondertekenen van een contract er doorgaans niet toe leidt dat problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Wel geeft het een mogelijkheid met de bedrijven in gesprek te gaan. Vorige maand lanceerde Berners-Lee ook een plan om gebruikers weer hun controle over hun eigen data te geven. Meer bij The Guardian

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.