website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Tim Berners-Lee wil met contract internet weer mooi maken

Dolf Rogmans — Geplaatst in informatie op dinsdag 6 november 2018, 09:44

Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee

Nieuws Tim Berners-Lee, de uitvinder van het web, lanceert een campagne om het web te vrijwaren van misbruik, discriminatie, politieke manipulatie en andere bedreigingen. Maandag vertelde hij daarover tijdens de start van de WebSummit in Lissabon. Hij heeft daarvoor een 'contract voor het web' opgesteld en roept bedrijven, overheden en het publiek op dat te ondertekenen.

De volledige tekst van het contract wordt in mei openbaar, op het moment dat naar verwachting de helft van de wereldbevolking toegang heeft tot internet. ‘Jarenlange hebben we gedacht dat het internet alleen maar goeds zou brengen. Nu raken mensen gedesillusioneerd’, aldus Berners-Lee.

Inmiddels hebben 50 organisaties het contract ondertekend, daar onder Google en Facebook. Terwijl beide bedrijven nu niet echt bekend staan om het respecteren van de privacy van hun klanten en het tegen gaan van censuur.

Berners-Lee geeft als commentaar dat het ondertekenen van een contract er doorgaans niet toe leidt dat problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Wel geeft het een mogelijkheid met de bedrijven in gesprek te gaan. Vorige maand lanceerde Berners-Lee ook een plan om gebruikers weer hun controle over hun eigen data te geven. Meer bij The Guardian

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.