basis naar compleet

— maandag 1 oktober 2018, 13:24 | 0 reacties, praat mee

Tim Berners-Lee: met Solid maken gebruikers online weer de dienst uit

De vader van het wereldwijde web, Tim Berners- Lee, wil terug naar zijn originele visie.

Het bevalt wetenschapper Tim Berners-Lee maar niets dat zijn uitvinding van het wereldwijde web inmiddels wordt geregeerd door een handvol techreuzen, die in ruil voor hun diensten persoonlijke gegevens van gebruikers eisen. Berners-Lee lanceert een nieuw project, dat de controle over persoonlijke gegevens weer bij eindgebruikers moet terugbrengen. Laatste wijziging: 1 oktober 2018, 13:35

Het project heet ‘Solid’ en werkt met ‘pods’ - een soort virtuele kluizen voor belangrijke gegevens. In zijn aankondiging van het project zegt Berners-Lee dat het huidige internet “een aanjager van ongelijkheid en verdeeldheid” is geworden.

Solid moet het web weer ‘heroriënteren’ naar zijn originele visie van een democratisch en gelijkwaardig netwerk voor het uitwisselen van informatie. Dat het project hem aan het hart gaat bewijst de tijd die Berners-Lee er voor vrijmaakt. Berners-Lee neemt een sabbatical bij zijn huidige werkgever Massachusetts Institute of Technology en heeft daarnaast zijn activiteiten bij het World Wide Web Consortium (dat webstandaarden definieert en de naleving ervan afdwingt, red.) teruggebracht om Solid de volle aandacht te kunnen geven.

“In 2009 zei ik dat het web, zoals ik het voor me zag, nog niet bestaat. Dat deed ik omdat mensen het web vooral voor inzien van documenten gebruikten, niet als een reusachtige computer op het web. We hebben sinds die tijd een vloedgolf aan open data gezien, maar veel openbare overheidsgegevens zitten in een pijp van eenrichtingsverkeer - we kunnen het alleen bekijken. Met Solid wordt het wereldwijde web een plek waarin je kunt lezen én schrijven en gebruikers informatie kunnen delen en samenwerken en innoveren.”

De pods worden door gebruikers gevuld met persoonlijke gegevens of belangrijke informatie en kunnen die bij een vertrouwde aanbieder onderbrengen. Ook is het mogelijk om zelf een Solid-server te draaien, zodat je ook daar de controle houdt. Omdat de pods en de informatie erin jouw bezit zijn, staat je vrij om pods naar een andere aanbieder mee te nemen. De gebruiker bepaalt wie er toegang toe krijgt en welke gegevens precies.

Het hele project is bovendien open-source, zodat niets onder het mom van bedrijfsgeheimen verborgen blijft.

Berners-Lee wil zo verstoorde machtsverhoudingen corrigeren: gebruikers bepalen weer wat er met hun persoonlijke informatie gebeurt en waar die informatie wordt bewaard. Je kunt informatie ook met anderen delen: familie, collega’s, bedrijven of de overheid. Ook apps kunnen toegang krijgen tot een selectie van van informatie uit pods.

Volgens Berners-Lee ligt er een grote kans voor organisaties die aanhaken op Solid, vanwege het wederzijds vertrouwen dat eruit spreekt: bedrijven en organisaties vragen toegang en gebruikers verlenen die. “Ik ben enorm optimistisch over dit nieuwe tijdperk voor het web”, stelt Berners-Lee.

Het opbouwen van een robuust ecosysteem voor Solid staat nu voorop, stelt hij: “Met de juiste normen en waarden en een stevige fundering onder de organisatie kunnen we dingen bouwen waar iedereen van profiteert.”

Wie met Solid wil experimenteren kan meteen beginnen: de Solid-website bevat veel informatie en instructies om zelf een Solid-server op te tuigen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.