foj 2019

— donderdag 15 november 2018, 10:30 | 0 reacties, praat mee

Thomas Rueb over zijn boek over Laura H.: ‘Ik wist het vertrouwen te winnen’

© Das Mag

In de rubriek De Schepping schrijven journalisten zelf iets over de totstandkoming van hun product. Deze keer Thomas Rueb, verslaggever bij NRC Handelsblad, over zijn boek 'Laura H. Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer'. Vandaag verschijnt het boek bij uitgeverij bij Das Mag.

In de zomer van 2016 werd een jonge Nederlandse vrouw door Koerdische strijdkrachten gearresteerd in de Iraakse woestijn. Ze heette Laura, zei ze in een televisie-interview, en ze was ontsnapt aan IS. In Nederland werd zij, zoals alle Syriëgangers, gearresteerd. Toen werd haar voorarrest verlengd, belandde ze op de terrorismeafdeling en sprak het OM de verdenking uit die van Laura H. in één klap de beruchtste Syriëganger van Nederland maakte: ‘dat de verdachte naar Nederland is gestuurd met een opdracht’.

Ik herinnerde me de zaak slechts vaag toen ik een tip kreeg van een oud-collega: de vader van deze jihadiste zou dringend zijn verhaal kwijt willen. Laura H. zat al zes maanden vast en weigerde met de politie te praten. Ik verwachtte een human interest-verhaal van een bedroefde vader, maar ik kreeg wat anders: een strijdbare man die zich verraden voelde door de Nederlandse overheid die, zo zei hij, hem had geholpen Laura terug te krijgen met een geheime missie.

Vaak beginnen journalistieke verhalen met een spectaculair uitgangspunt dat je met elke onderzoekshandeling afzwakt en nuanceert. Niet in dit geval. Ik wist Eugène H.’s vertrouwen te winnen en hij overhandigde mij, ondanks zwijgcontracten, een enorme stapel documentatie – appgesprekken met zijn dochter en anderen, mailwisselingen, bankafschriften – waaruit bleek dat hij inderdaad maandenlang bezig is geweest met het op touw zetten van een reddingsoperatie. Hij onderhield daar uitvoerig contact over met het Familiesteunpunt Radicalisering, een door de Nederlandse overheid gefinancierde stichting.

De documentatie las als het script van een thriller. Ik publiceerde een aantal artikelen voor NRC, maar besloot al gauw: hier zit meer in. Niet alleen het verhaal van een vader die zich begeeft in de schimmige wereld van privé-militairen, maar ook van een Nederlands meisje dat bekeerde, radicaliseerde en – in een tijd dat haast niemand dat meer lukte – wist terug te keren uit het kalifaat van IS. Van de 305 Nederlanders die naar het strijdgebied in Irak en Syrië zijn uitgereisd, kwamen ongeveer vijftig mensen terug, maar hun verhalen zijn nog nauwelijks gehoord. Zou zij wel willen vertellen?

Het probleem: Laura H. zat in isolatie op de terrorismeafdeling. Ik had haar zelfs nog nooit gezien. Ik deed verslag van de rechtszaken, maar zij zat uit veiligheidsoverwegingen in een grijs hok middenin de rechtszaal. Maar haar vader wist voor mij te vragen of zij, wanneer ze eenmaal vrij zou komen, met mij zou willen praten.

De dag na haar veroordeling hadden wij ons eerste gesprek, van wat uiteindelijk zo’n 150 uur aan interviews zou worden. Zij bleek een onverschrokken open verteller met uitzonderlijk oog voor detail. Gedurende onze gesprekken lukte het haar mij haar belevingswereld binnen te laten.

Een van de journalistieke problemen waar ik tegen aanliep was gelijk aan die van justitie: hoe controleer je een verhaal dat zich grotendeels in onveilig gebied in het Midden-Oosten heeft afgespeeld? Uiteindelijk besloot ik dat er maar één manier was: ik moest haar achterna reizen.

Thomas Rueb (1986) is verslaggever bij NRC Handelsblad. In 2017 won hij de Publieksprijs van De Tegel. Zijn verslaggeving over de zaak-Laura H. werd onderscheiden door de Stichting Verhalende Journalistiek. Zijn eerste boek ‘Laura H. Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer’ verschijnt 15 november bij Das Mag, ISBN 9789492478573, 530 pagina’s, € 23,49.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.