training eu starters

— dinsdag 24 april 2018, 13:35 | 0 reacties, praat mee

Kun je een boek schrijven over een land waar je nooit geweest bent?

In de rubriek De Schepping schrijven journalisten zelf iets over de totstandkoming van hun creatie. Deze keer Piet Hagen. Morgen verschijnt bij uitgeverij De Arbeiderspers zijn meer dan 1000 pagina's tellende boek ‘Koloniale oorlogen in Indonesië – Vijf eeuwen verzet tegen vreemde overheersing’. Laatste wijziging: 24 april 2018, 14:10

‘Ik ben ooit twee weken op Bali geweest maar dat was meer toerisme dan journalistiek. Ik heb daar wel plaatsen bezocht waar zich koloniale oorlogen hebben afgespeeld en ook enkele foto’s gemaakt voor het beeldkatern, maar qua onderzoek stelde dat reisje niets voor.

Toch voel ik me niet schuldig, want heeft Multatuli niet gezegd dat auteurs die nooit in Nederlands-Indië geweest waren, vaak beter schreven dan zij die er wel geweest waren? Soms is het een voordeel om enige afstand te hebben tot je onderwerp.

Bovendien speelden de honderden militaire confrontaties tussen Indonesiërs en vreemde overheersers, die ik beschrijf, zich af in een uitgestrekte archipel van duizenden eilanden en in vervlogen eeuwen. Dan besef je al snel dat ‘geschiedenis een ander land is’. Misschien is ergens nog een ruïne te vinden, maar zowel de overwinnaars als de slachtoffers zijn allang dood.

Bij recente oorlogen kun je nog een beetje ‘oral history’ bedrijven, maar het heeft weinig zin om Javanen anno 2018 te vragen wat ze zich herinneren van de veldtochten tegen het Batavia van Jan Pieterszoon Coen in 1628 en 1629. Daarvoor moet je in de archieven zijn.

Toch heb ik ook nauwelijks archiefonderzoek gedaan. Dat vond ik wel een gemis, want bij een eerder boek – de biografie van Pieter Jelles Troelstra – vond ik het juist heerlijk om eindeloos oude brieven, notulen en kranten te lezen. Daardoor kwam de geschiedenis weer tot leven. Soms had je even een historische sensatie: alsof je de revolutie van 1918 herbeleefde.

Maar in een overzichtswerk dat vijf eeuwen beslaat en honderden militaire acties, expedities en oorlogen beschrijft, moet je je beperken en genoegen nemen met het voorwerk dat historici al eerder deden – beter dan je het zelf zou kunnen.

Er is een stortvloed aan literatuur over de koloniale oorlogen die niemand kan overzien. Ik heb me tot taak gesteld die onder het stof vandaan te halen. Zo’n samenvatting leek me hard nodig in een tijd waarin iedereen over kolonialisme praat, maar bijna niemand meer weet dat alleen al de Java-oorlog van 1825 tot 1830 meer dan 200.000 doden kostte.

Daarom hoop ik dat mensen die op opiniepagina’s en in talkshows een discussie willen beginnen over de vraag of de Coen-tunnel een andere naam moet krijgen, eerst de moeite zullen nemen in de geschiedenis te duiken. Ik moet ze wel waarschuwen: het boek telt meer dan 1000 pagina’s. Ik kan het ook niet helpen dat er zoveel koloniale oorlogen waren.’

Piet Hagen (1942) was journalist bij Trouw, docent en directeur van de School voor Journalistiek Utrecht, hoofdredacteur van De Journalist en medewerker van NRC. Vanaf 1982 publiceert hij non-fictieboeken. Zijn boek ‘Koloniale oorlogen in Indonesië’ (ISBN 978902950717, 1024 pagina’s, ­ € 59,99) verschijnt eind april bij De Arbeiderspers.

Bekijk meer van

De Schepping De Arbeiderspers

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.