Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— maandag 4 december 2023, 13:26 | 0 reacties, praat mee

NVJ: Evers leverde met Eindstrijd-bericht goed journalistiek werk

© Neil Hall

Journalistenvakbond NVJ staat volledig achter royaltyverslaggever Rick Evers en stelt dat hij met het publiceren van omstreden pagina's uit het boek Eindstrijd, over het Britse koninklijk huis, "uitstekend journalistiek werk heeft geleverd". Dat zegt algemeen secretaris Thomas Bruning maandag in een reactie aan het ANP. De NVJ helpt Evers ook met juridische bijstand als hij deze nodig zou hebben. Laatste wijziging: 4 december 2023, 14:05

Evers publiceerde op X pagina’s uit de Nederlandse vertaling van het boek Endgame. Hierin was te lezen dat in het verleden de toenmalige prins Charles, de huidige koning, opmerkingen zou hebben gemaakt over de huidskleur van Archie, de zoon van Harry en Meghan. Deze zin staat niet in het Britse origineel, waardoor de Nederlandse vertaling groot nieuws werd.

The Times meldde maandag op basis van bronnen bij de Britse uitgeverij dat er vermoedelijk twee versies van het manuscript naar de Nederlandse uitgeverij Xander zijn verstuurd, eentje mét en eentje zonder de naam van Charles bij de beschuldiging. De gang van zaken die The Times omschrijft, komt overeen met een theorie die een woordvoerder van de Nederlandse Auteursbond zondag al opperde. Xander Uitgevers wil dat Evers zijn bericht op X verwijdert, maar de royaltywatcher weigert dit te doen.

“Rick Evers heeft zijn werk als journalist zeer goed gedaan”, stelt NVJ-voorman Bruning. “Het is een belastende uitspraak over het Britse koningshuis. Hij heeft die uitspraak op een volstrekt legitieme manier in zijn bezit gekregen, hij heeft zich aan het embargo gehouden. Er is geen enkele reden waarom de uitgever Evers zou mogen terugfluiten.” Het feit dat de kwestie inmiddels wereldwijd media-aandacht kreeg, bewijst volgens Bruning alleen maar hoe nieuwswaardig de omstreden zinnen zijn.

Xander Uitgevers heeft de eerste versie van de Nederlandse vertaling inmiddels uit de handel genomen. De nieuwe versie, zonder de namen bij twee beschuldigingen van opmerkingen over de huiskleur van Archie, wordt over een week weer in de Nederlandse boekwinkels verwacht.

Bekijk meer van

Brits koningshuis

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.