Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 29 november 2023, 07:18 | 0 reacties, praat mee

Nederlandse versie van Brits royaltyboek per direct uit de handel genomen

Volgens Evers staat in de Nederlandse versie van het boek de naam van het lid van het Britse koningshuis dat een opmerking zou hebben gemaakt over de huidskleur van Archie, het zoontje van prins Harry en zijn vrouw Meghan. - © ANP / TOBY MELVILLE

Eindstrijd, de Nederlandse versie van het nieuwe boek van de Britse schrijver Omid Scobie over het Britse koningshuis, wordt tijdelijk uit de handel gehaald. Dat bevestigt een zegsvrouw van Xander Uitgevers na berichtgeving van royaltyverslaggever Rick Evers. Volgens Evers staat in de Nederlandse versie van het boek de naam van het lid van het Britse koningshuis dat een opmerking zou hebben gemaakt over de huidskleur van Archie, het zoontje van prins Harry en zijn vrouw Meghan. Laatste wijziging: 29 november 2023, 07:22

Het zou gaan om Charles, maar in de Engelstalige versie van het boek ontbreekt die passage.

“Er is een fout ontstaan in de Nederlandse editie”, meldt de uitgeverij in een korte verklaring. “Er wordt in de vertaling aan een rectificatie gewerkt.”

‘Helaas spreek ik geen Nederlands’
De Britse auteur Scobie zelf zegt dinsdag tegen RTL Boulevard dat hij in zijn boek geen naam heeft genoemd. “Het boek is in meerdere talen en helaas spreek ik geen Nederlands. Maar als er vertaalfouten inzitten, dan zal de uitgever dat wel ondervangen. Ik heb de Engelse versie geschreven. Er is geen versie geweest uit mijn handen waarin namen zijn genoemd.”

Volgens Xander Uitgevers moet er een “aantal passages” worden gecorrigeerd. Over de precieze passages wil de woordvoerster niet uitweiden. Wanneer het boek terugkomt in de winkels, is nog niet duidelijk. Daarover wordt later meer bekend.

Harry en Meghan hebben meerdere keren gezegd dat er een familielid was dat nog voor de geboorte van Archie een opmerking over de huidskleur van het kind zou hebben gemaakt, maar het echtpaar wilde nooit zeggen om wie het ging.

Bekijk meer van

Brits koningshuis

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.