basis naar compleet

— woensdag 13 juli 2022, 09:36 | 0 reacties, praat mee

Texaanse media verdedigen publicatie bewakingsvideo basisschool waar 22 doden vielen

Een still uit de bewakingscameravideo. Ondanks indrukwekkend wapentuig werd veel te laat ingegrepen. De onthulling is gênant voor de lokale politie en Texaanse autoriteiten.

De Texaanse krant Austin American-Stateman en regionale zender KVUE hebben het besluit verdedigd om een bewakingsvideo te publiceren van een gang in de basisschool Robb Elementary in Uvalde, waar een schutter begin mei 19 kinderen en twee leraren vermoordde. Laatste wijziging: 13 juli 2022, 09:51

Hoofdredacteur Manny Garcia van de Austin American-Stateman zegt dat de video onderdeel is van pogingen een volledig beeld te krijgen van wat is gebeurd. In de video staan zwaarbewapende agenten doelloos in de gang te wachten, terwijl de slachting gaande is.

Na de slachtpartij schoot een agent de dader dood.

De krant is verwikkeld in pogingen om via de Amerikaanse evenknie van de Wet open overheid videomateriaal, bodycam-beelden, radioverkeer en telefoongesprekken naar hulpdiensten te bemachtigen, aldus Garcia.

De gebrek aan actie voor de Texaanse autoriteiten en de politie van Uvalde bijzonder pijnlijk. Agenten dachten onder meer dat deuren naar klaslokalen op slot zaten, maar niemand controleerde of dat ook echt zo was. Toegesnelde ouders die zelf het schoolgebouw in wilden, werden tegengehouden.

Maar ook nabestaanden zijn boos over de publicatie van de video, die komende zondag na lang lobbyen eerst aan hen getoond zou worden. De krant en een lokaal televisiestation besloten echter niet te wachten en publiceerden twee versies van de bewakingsvideo: een met cruciale momenten (zo’n 4 minuten lang) en de volledige video van bijna anderhalf uur.

Hoewel er van de schietpartij zelf niets op de bewakingsbeelden staat, nam de camera ook geluid op. Austin American-Stateman en station KVUE censureerden sommige delen en verwijderden audio van schreeuwende kinderen.

“De video was niet per se schokkend, maar nog altijd hartverscheurend om naar te kijken”, constateert CNN-journalist Brian Stelter. Hij merkt op dat een scoop grote groepen mensen pijn kan bezorgen.

KVUE-journalist Tony Plohetski erkende op de zender dat veel mensen het oneens zullen zijn met hun besluit te publiceren. “We hebben dat besluit niet lichtvaardig genomen”, aldus Plohetski. Familie en autoriteiten eisen transparant onderzoek, stelt hij. “In dat licht was het belangrijk om het publiek deze video niet te onthouden.”

Bekijk meer van

Verenigde Staten Texas

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.