Tegel Beeld en Geluid

— woensdag 6 augustus 2014, 09:02

‘Overheid VS verpestte scoop bewust’

Een artikel over een nieuwe, fors uitgebreide lijst van terreurverdachten die de Amerikaanse overheid hanteert, leidt in de Verenigde Staten tot discussie. Niet enkel vanwege de inhoud, maar ook vanwege de timing waarmee de scoop landde.

Slechts enkele minuten nadat persbureau Associated Press (AP) een artikel over deze vrijwel verdubbelde terrorism watch list publiceerde, kwam The Intercept - bekend van Glenn Greenwald - na slechts enkele minuten óók met een veel diepgravender stuk over hetzelfde onderwerp.

Volgens de Huffington Post is er sprake van opzettelijk verpesten van een scoop: The Intercept stelt dat medewerkers van het Amerikaanse National Counterterrorism Center (NCC) in de aanloop van hun artikel AP over de lijst hebben ingeseind.

Een medewerker van NCC zou tegenover The Intercept hebben toegegeven dat AP van het verhaal op de hoogte is gesteld. “We dachten dat zij na jullie zouden publiceren”, aldus de NCC-medewerker. The Intercept wil nu de tijd voor officiële reacties drastisch inkorten: het zal nu hooguit een half uur wachten voor een stuk online komt. Meer bij Huffington Post

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.