— donderdag 14 juli 2022, 09:43 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse regionale krant zet landelijke media in hun hemd

Demonstranten in Cincinnati, Ohio gingen eind juni de straat op om te demonstreren tegen het verdwijnen van abortusrechten | Jason Whitman / NurPhoto

Diverse Amerikaanse media staan in hun hemd, nadat ze een abortuszaak rond een tienjarige wegwuifden als wel érg toevallig, gezien het recente besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof om landelijk recht op abortus in te trekken. Klein probleem: het is echt gebeurd en werd alleen bevestigd door een regionale krant. Laatste wijziging: 18 juli 2022, 12:05

Na het besluit van het Hooggerechtshof mogen individuele staten bepalen of abortus nog is toegestaan. Zo ook in Ohio, dat in essentie een totaalverbod wil invoeren, ook voor gevallen van incest of verkrachting. Er geldt al een ‘hartslagbepaling’, waarbij abortus is verboden als een hartslag gedetecteerd kan worden.

Recent deed een verhaal de ronde dat een tienjarig meisje uit Ohio zwanger was geraakt van haar verkrachter. Ze kon in Ohio geen abortus ondergaan en moest uitwijken naar Indiana voor de procedure. Zo’n gruwelijk verhaal kwam wel érg gelegen, vonden conservatieve media - zeker nadat president Biden erover sprak.

Zakenkrant Wall Street Journal publiceerde woensdag een redactioneel onder de kop “Een abortusverhaal dat te goed was om te bevestigen” en noemde de het verhaal van een zwangere tienjarige fanciful. Verzonnen, kortom.

Opmerkelijk is dat de Dave Yost, nota bene de procureur-generaal van de staat Ohio, eerder deze week op Fox News verklaarde dat er “geen flinter” bewijs zou zijn van de zaak. “Het ligt meer voor de hand dat dit een verzinsel is”, aldus Yost.

Tot woensdag een 27-jarige verdachte uit Columbus werd voorgeleid in de zaak, nadat hij dinsdag werd opgepakt. Hij zou het meisje tot twee keer toe hebben verkracht. Ze onderging uiteindelijk op 30 juni een abortus in Indiana.

Bethany Bruner was voor regionale krant The Columbus Dispatch aanwezig bij de voorgeleiding. “Ik was de enige verslaggever in de zaal. Dit bevestigt het bestaan van deze zaak”, zegt Bruner op Twitter.

Dat diverse media, inclusief grote partijen als de Wall Street Journal, geen behoefte hadden uit te zoeken hoe het wel zat, bewijst volgens Amerikaanse journalisten de noodzaak en waarde van lokale journalistiek.

Voor Bruner komt alle aandacht voor haar rechtbankwerk als een milde schok. “Zo voelt het dus om viral te gaan”, zegt ze op Twitter.

Bekijk meer van

Verenigde Staten Texas

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.