— woensdag 10 mei 2023, 15:09 | 0 reacties, praat mee

Tabloid-uitgever Mirror Group zegt sorry voor onwettig bijeenharken van informatie over prins Harry

Onwettig verkregen materiaal legde volgens de hertog van Sussex de basis voor zeker 150 artikelen, onder meer in tabloid Daily Mirror | Sina Schuldt / DPA

De Britse uitgeverij Mirror Group Newspapers (MGN) heeft excuses aangeboden voor het onwettig verzamelen van informatie over hertog van Sussex prins Harry. De bekentenis werd gedaan in het kader van een deze week begonnen rechtszaak in een al jaren slepend conflict tussen bekende Britten en tabloids. Laatste wijziging: 11 mei 2023, 12:41

Het ging daarbij om het betalen voor tips (soms van actieve politiebeambten), het actief hacken van telefoons en de inzet van privédetectives. MGN ontkent dat het de telefoon van prins Harry heeft gehackt, maar spreekt spijt uit over andere ‘onwettige gegevensverzameling’.

In rechtbankpapieren waaruit Britse media en persbureau AP citeren biedt de uitgever “onvoorwaardelijke excuses aan” en geeft het de garantie dat “dit zich nooit weer zal voordoen”. De uitgever zegt verder dat een schadevergoeding op zijn plaats is. De excuses zouden volgens de rechtbankdocumenten niet zijn bedoeld om een eventuele straf te verlagen “maar omdat de misstanden nooit hadden mogen plaatsvinden”.

Prins Harry voert meerdere rechtszaken over de wijze waarop hij in het verleden in de Britse pers is betiteld, en hoe tabloids aan bepaalde informatie zijn gekomen. Telefoonhacks staan daarin, ondanks de ontkenningen van MGN, centraal. Volgens de hertog van Sussex zijn er in zijn jeugd “vuile leugens” over hem gepubliceerd.

Verzameld materiaal zou voor zeker 150 artikelen zijn gebruikt, stelt hij. Er zijn sinds 2011 honderden zaken tegen tabloid-uitgevers gevoerd. De meesten daarvan werden op enig moment geschikt.

Onthullingen over telefoonhacks betekenden in 2011 het einde van de populaire tabloid News of the World.

Volgens de prins heeft zijn broer William “voor een smak geld” geschikt en zou een geheime overeenkomst, met goedkeuring van koningin Elizabeth, hem nu verhinderen om een zaak tegen de uitgeverij van Rupert Murdoch te beginnen. Meer bij AP

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.