basis naar compleet

— donderdag 27 juli 2023, 15:20 | 0 reacties, praat mee

Deel zaak prins Harry tegen News Group Newspapers mag worden voorgelegd

Prins Harry verlaat afgelopen juni het Londense High Court of Justice. De prins voert diverse rechtszaken tegen uitgeverijen, over de wijze waarop journalisten in zijn ogen op wederrechtelijke wijze informatie hebben verzameld. | EPA

De Hertog van Sussex, beter bekend als prins Harry, mag een deel van de zaak die hij heeft aangespannen tegen News Group Newspapers (NGN) voorleggen aan de rechter. Dat heeft de High Court of Justice in Londen donderdag bepaald. De hertog van Sussex beschuldigt NGN van onwettige informatievergaring en eist een schadevergoeding. De zaak komt volgend jaar voor

NGN zou op onwettige wijze informatie over de Britse prins hebben vergaard sinds halverwege de jaren negentig. Dat zouden aangesloten media hebben gedaan door bijvoorbeeld telefoons te hacken en privédetectives in te huren. NGN betoogde eerder dat deze beschuldigingen van tafel moeten, omdat deze buiten de tijdslimiet van zes jaar zijn ingediend.

De rechtbank heeft geoordeeld dat de claim met betrekking tot het hacken van telefoons inderdaad te laat is ingediend. Dit geldt niet voor andere beschuldigingen, zoals het inhuren van privédetectives. Die kunnen wel worden berecht. In mei van dit jaar bood uitgeverij Mirror Group Newspapers excuses aan voor de wijze waarop indertijd informatie is vergaard.

De hertog van Sussex beweert dat een geheime deal tussen Buckingham Palace en NGN hem ervan heeft weerhouden om eerder een schadeclaim in te dienen. NGN zelf ontkent dat er een geheime overeenkomst is gesloten met Buckingham Palace. Ook de andere beschuldigingen met betrekking tot onwettige informatievergaring worden door NGN ontkend.

Een woordvoerder van NGN spreekt tegenover Sky News van “een belangrijke overwinning”. “De rechter, Mr Justice Fancourt, vond zijn beweringen met betrekking tot de vermeende ‘geheime overeenkomst’ niet aannemelijk of geloofwaardig. Het is overduidelijk dat er nooit zo’n overeenkomst is geweest en alleen de hertog heeft ooit beweerd dat die er wel was.”

De Britse prins beschuldigt drie grote krantenuitgevers van onwettige informatievergaring, waaronder dus NGN.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.