— donderdag 11 juli 2019, 11:26 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: Zo min mogelijk / zo weinig mogelijk

Zijn zo min mogelijk en zo weinig mogelijk allebei goed? En bestaat er verschil in betekenis?

Zowel zo weinig mogelijk als zo min mogelijk is correct. In de constructie zo ... mogelijk kan vrijwel elk bijvoeglijk naamwoord worden ingevuld (zo snel mogelijk, zo getrouw mogelijk), en de onbepaalde telwoorden veel, weinig en min.

Vaak wordt voor zo weinig mogelijk gekozen als het min of meer zelfstandig wordt gebruikt, zoals in de zin ‘Ik doe het liefst zo weinig mogelijk [= bijna niets]’. Ook in bijvoeglijk gebruik is zo weinig mogelijk de eerste optie: ‘Ik heb geprobeerd zo weinig mogelijk planten te vertrappen.’ Het is immers ook weinig planten en niet min planten.

Zo min mogelijk komt veel voor in bijwoordelijk gebruik: ‘Laat uw e-mailadres zo min mogelijk [= bijna nooit] achter op websites.’

In de praktijk worden de constructies door elkaar gebruikt. Ook ‘Ik doe het liefst zo min mogelijk’, ‘zo min mogelijk planten vertrappen’ en ‘je mailadres zo weinig mogelijk achterlaten’ zijn dus correct Nederlands. Overigens werd zoo min mogelijk in het historische Woordenboek der Nederlandsche Taal al omschreven als “zoo weinig mogelijk”.

Min is een verouderd woord met de betekenis ‘weinig’; behalve in zo min mogelijk komt het voor in net zomin als, evenmin en niettemin. Min betekent van oudsher onder andere ‘klein’ of ‘gering’ (denk aan de zin ‘Daar moet je niet te min over denken’) en ‘gemeen’ (‘Het is een minne kerel’). In de uitdrukking min of meer is min synoniem met minder, dat van oorsprong de vergrotende trap is van min.

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.