banner anp

— dinsdag 17 maart 2009, 08:50

Taaltip: woordvoerster of woordvoerdster?

Een vrouwelijke woordvoerder heet een woordvoerster, geen woordvoerdster. Dat dit woord ten onrechte heel vaak met een extra d wordt gespeld, komt waarschijnlijk doordat die d ook in de mannelijke vorm woordvoerder zit. Het woord is echter afgeleid van (het) woord voeren, en de uitgang -ster komt altijd achter de stam van het werkwoord; die luidt in dit geval voer. Dat er in woordvoerder wél een d verschijnt, komt doordat de woorduitgang -rer in het Nederlands van nature vermeden wordt, vergelijk ook huurder, beheerder, enz. Hetzelfde geldt voor veel andere afleidingen van werkwoorden op -ren. De mannelijke (neutrale) vorm eindigt dan bijvoorbeeld op -aarder, -eerder, -oerder, -oorder of -uurder, en in de vrouwelijke pendanten komt er voor -ster géén d: bedevaarster, verweerster, actievoerster, toehoorster, verhuurster.

Bekijk meer van

Taaltip

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.